Les obres per a crear una via per a ciclistes i vianants en la cornisa nord de la ciutat avancen a bon ritme. Per a complir els terminis i acabar abans que finalitze octubre s’està actuant en diversos punts al mateix temps.

En el tram que comença a partir de la passarel·la per a ciclistes i vianants que uneix Cocentaina amb la nostra ciutat en l’Avinguda Tirant lo Blanc. La zona de treball s’ampliarà fins a l’Estació de FFCC. Paral·lelament, es produiran talls puntuals en la zona de l’Estació i l’Av. Carmen Vidal.

Pel que respecta a la zona de l’Horta Major es treballarà en el talús existent i afectarà la circulació del carrer Font de Mariola.

En Mestre J. Ribera Montes, en la Zona Colònia d’Aviació, està tallada la banda d’estacionament. Amb motiu d’aquestes obres, s’ha vist afectada la parada d’autobús d’aquest carrer, així com els contenidors de Residus Sòlids Urbans.

El regidor d’Obres i Accessibilitat Universal, Jordi Martínez ha destacat que «les obres avancen a bon ritme, i és molt important recordar que pretenem que no es perden places d’aparcament, per tant estem fent actuacions per a substituir les zones d’aparcament que desapareixen per altres pròximes perquè la ciutadania no es veja afectada».

Recordem que aquest projecte té una ajuda europea de Fons Feder del 50% del cost total. El Programa Operatiu FEDER CV 2014-2020, té com a prioritat el foment de la mobilitat urbana sostenible, és a dir, és una subvenció específica per a aquest tema i no es pot utilitzar per a fer cap altra cosa. Aquesta ajuda està dins de les subvencions creades per la Generalitat Valenciana a través de la Direcció General d’Administració Local per a la creació de vies per a ciclistes i vianants i plans de mobilitat dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Amb un recorregut total de 9 quilòmetres amb dos carrils, un per cada sentit de la marxa, el projecte unirà la via verda situada en Batoi amb la passarel·la creada recentment que uneix Alcoi amb Cocentaina seguint la cornisa nord de la ciutat. Per tant, aquest nou espai pensat tant per a vianants com per a ciclistes integrarà les vies verdes dins de la ciutat i convertirà aquest recorregut en part d’una de les vies verdes més llargues de tota la Comunitat Valenciana que unirà la ciutat de Iecla amb Gandia.

La implantació de l’eix suposarà 4.684 metres de carril bici per a la mobilitat sostenible, millorant la via verda, espais verds, urbans i dotacionals, a més es recuperarà i es reivindicarà les infraestructures urbanes de la línia de ferrocarril Alcoi-Agost d’una banda i per l’altra continuarà per la nova passarel·la cap a Cocentaina per la via Verda que arriba a Gandia.

La creació d’aquest eix suposarà la incorporació a Eurovelo, una xarxa de 15 rutes ciclistes de llarga distància que connecten i uneixen a tot el continent europeu. Les rutes poden ser utilitzades tant per cicloturistes com pels habitants locals que realitzen els seus trajectes diaris. En concret, s’unirà a la línia Eurovelo 8, una ruta de 5.900 km al llarg del Mediterrani que connecta Cadis amb Atenes (Grècia). Amb aquesta ruta travessem Barcelona, Mònaco i Venècia entre altres indrets per a descobrir llocs com Albània o Montenegro.

La ruta circularà en paral·lel al conegut com el «Bulevard», i facilitarà la construcció d’aquest, ja que té en compte el projecte consensuat amb els veïns per a la realització d’aquesta nova infraestructura. Un altre dels avantatges de la nova via serà la solució definitiva a un dels punts més conflictius per a la seguretat que està situat en conegut com el pont de les Paules, ja que el projecte crea un espai segur per a vianants i ciclistes.

.