La Comissió Executiva de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, presidida pel secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, va aprovar la incorporació de 30 nous destins, amb el que el nombre de membres de la Xarxa DTI s’eleva a 179, dels quals 119 són destins, 24 membres institucionals i 35 empreses col·laboradores. Alcoi es troba entre els nous membres.

La Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents té com a objectiu promoure un nou marc de referència per a consolidar la competitivitat del model turístic espanyol. Entre les seues finalitats podem destacar el fet de promoure la conversió de les destinacions turístiques espanyoles a destins intel·ligents i la seua adhesió a la Xarxa, fomentar la col·laboració públic-públic i publicoprivada en el desenvolupament de productes, serveis i actuacions de les Destinacions Turístiques Intel·ligents, contribuir a garantir el lideratge d’Espanya en matèria d’intel·ligència turística a través de les actuacions que realitze la Xarxa i finalment, garantir la qualitat i l’evolució del projecte DTI. Així mateix, és important assenyalar que entre els treballs en els quals es troba immersa la Xarxa cal incloure un pla de formació i capacitació per a tots els membres destinat a millorar el coneixement i habilitats, la fi de les quals serà proporcionar als gestors dels destins les competències necessàries per a millorar la gestió.

Cal ressaltar que aquesta xarxa ha estat treballant durant aquests mesos per a adaptar-se al context derivat de la pandèmia, identificant requisits amb major potencial per a contribuir a la reactivació de l’activitat, garantint la sostenibilitat i la competitivitat dels destins i traduint-los a recomanacions específiques baixa l’estructura de la metodologia DTI. Així mateix, han continuat els treballs de normalització amb l’elaboració d’un Manual de Bones Pràctiques per a Destinacions Turístiques Intel·ligents en matèria semàntica adaptat a la COVID-19, alhora que s’ha finalitzat el Directori de Solucions Tecnològiques per als DTI i s’ha elaborat la Guia de Reactivació de les Destinacions Turístiques Intel·ligents.

La regidora de turisme, Lorena Zamorano, destaca que: «L’ingrés d’Alcoi en aquesta Xarxa implica la culminació d’un treball rigorós, dut a terme amb molt esforç per part de tots, govern i tècnics amb el suport de l’Administració Autonòmica, en concret d’Invat·tur i els seus professionals que ens han acompanyat en aquest camí i que ens ha permés posicionar la nostra ciutat en el mapa de la Innovació Turística a escala nacional. Defensem la capitalitat a l’àmbit autonòmic com a destinació d’interior i en aquesta lluita hem de seguir treballant i esforçant-nos per a ser més competitius en l’oferta i més atractius en valors diferencials per enfrontar-nos a un mercat globalitzat. Entre tots, administració i sector privat hem de caminant per ser referent de qualitat i innovació turística».

ALCOI DTI

Recordem que Alcoi compta amb el primer pla de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) aprovat per un municipi de l’interior de la província d’Alacant redactat en el marc de l’Oficina Tècnica DTI -CV de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur). A més, des del 18 de desembre de 2018, la nostra ciutat pertany a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, formant part de la seua Comissió SEU l’objectiu de la qual és caminar cap a la transformació digital de les destinacions turístiques. Aquesta xarxa és la primera de tota Espanya que posa en marxa una comunitat autònoma.

La nostra ciutat contempla entre els seus objectius turístics principals una evolució del seu model turístic cap a un horitzó que li permeta impulsar la seua competitivitat turística en el marc del model de gestió turística intel·ligent en destins que impulsa la Comunitat Valenciana.

Alcoi basa la seua estratègia de destinació Turística Intel·ligent en nou aspectes fonamentals: la governança, l’accessibilitat, la sostenibilitat, la innovació, la connectivitat, la intel·ligència, la informació, el màrqueting en línia i l’evolució de l’activitat turística.

La governança apareix com un element que haurà de regir tota l’estratègia turística municipal, és a dir, que el mateix destí controle, coordine, desenvolupe i implemente les accions no sols en l’àrea de turisme, també en la resta d’àrees dels ajuntaments. Des de citat el punt de vista de la governança, Alcoi treballa a través dels grups de millora SICTED i la Mesa Local de Turisme, un instrument de participació del sector privat turístic i l’administració mitjançant un sistema de publicació d’actes que garanteix la seua transparència.

En matèria d’accessibilitat, l’estratègia d’Alcoi es basa a ser destí hospitalari i ètic. Alcoi va subscriure el Codi ètic de Turisme de la Comunitat Valenciana i va ser triat municipi pilot en la comissió per a la implementació del codi. De la mateixa manera va participar en la redacció del Pla d’Accessibilitat Turístic de la Comunitat Valenciana. Projectes de turisme inclusiu com la implantació del bucle magnètic en l’oficina de turisme; el Sistema S-Visual que permet disposar d’un intèrpret de llengua de signes en temps real,; l’adaptació dels museus Explora, Refugi i Casal de Nadal a la llengua de signes o la recreació virtual del jaciment arqueològic El Puig a les persones amb diversitat funcional, són alguns dels exemples. D’altra banda a causa de la transversalitat del turisme, també es treballa establint sinergies a diferents nivells, horitzontals i verticals, amb la finalitat de garantir la seua sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

El treball realitzat des de la regidoria de turisme relacionat amb les noves tecnologies ha sigut molt important en els últims anys. Diferents projectes s’han posat en marxa per a caminar cap a la transformació digital del destí com el wifi gratuït en l’oficina de turisme; el sistema de recollida de dades a través de la Newsletter; el sistema en línia d’inscripció a les visites guiades gratuïtes; la realització d’enquestes del destí a través de tauletes; el registre en línia de visitants i l’obtenció d’informes a temps real; el geoposicionament de tots els recursos turístics a través de diferents softwares i aplicacions; la digitalització del material turístic; la informació 24 hores a través del panell Multitouch; la creació de diferents APP’s (cementeri, via verda, Blabup de tots els recursos de la ciutat); els diferents sistemes d’audioguies i la incorporació de codis QR en la senyalística de la ciutat i en els fullets turístics amb la finalitat de redirigir i augmentar el trànsit a la web turística del municipi.

NOUS DESTINS INCORPORATS A LA XARXA DTI

Entre els destins que s’han incorporat a la Xarxa DTI s’inclouen els ajuntaments d’Águilas, Alcoi, Aller, Andújar, Barbate, Barco de Ávila, Benalmádena, Caravaca de la Cruz, Casares, Castropol, Chiclana, Chipiona, Estepona, Fortuna, Fuengirola, Hellín, Los Alcázares, Madrid, Morella, Osuna, Ponferrada, Rincón de la Victoria, Salobreña, Santa Margarida, Toledo i Villadeciervos.