En col·laboració amb la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i la Generalitat Valenciana, i amb motiu del 9 d’octubre, l’alumnat de 1r de batxillerat d’humanitats i ciències socials s’apropa al dret civil valencià. Un tema que d’entrada ens podia semblar complex i llunyà però que hem après que ens afecta a diari.

La jurista Laia Santamaría, de Togue’s (Legal Services), ha fet comprendre a l’alumnat, de manera molt amena, la importància de recuperar les lleis que ens són pròpies, aquelles que es van perdre arran d’una vella guerra a principis del segle XVIII. Uns fets que ens poden semblar matèria exclusiva de la historiografia, però que provoquen, avui en dia, que les relacions personals no puguen organitzar-se d’acord amb la nostra manera de fer.

Herències, matrimonis, parelles de fet, regulacions al camp o la custòdia de menors depenen d’una normativa legal que ens és aliena. La recuperació del dret civil valencià ens permetria apropar la llei a la nostra realitat, i això requereix d’una modificació de la Constitució espanyola.