Comença el curs polític i, amb ell, arriba la proposta d’ordenances fiscals de l’Ajuntament d’Alcoi. L’alcalde, Toni Francés, anuncia que «des del govern proposarem que l’IBI baixe un punt més en 2018, tal com va ocórrer l’any passat, complint la nostra promesa electoral. Amb la nova xifra, 1,01 per cent, en 2018, l’IBI quedaria en la xifra més baixa que ha estat en aquest Ajuntament des de fa 25 anys.

El Govern indica la seua intenció d’aplicar també la mesura a l’any següent i així acabar la legislatura en l’IBI a l’1 per cent. En cas de ser així, des del Govern hauria rebaixat en 5 punts el rebut de l’IBI, que passaria de l’1,05 en l’any 2011 fins a l’1,00 en què es vol acabar la legislatura en 2019. L’Impost de béns immobles, també conegut com a IBI, obligatori per a tots els ajuntaments, és el rebut municipal més elevat al que fan front els alcoians anualment i afecta, principalment, a la titularitat de béns immobles.

Destaquen també les dades del Ministeri d’Hisenda referents a la pressió fiscal en la ciutat, és a dir, al total d’impostos que paguen els alcoians. El Ministeri indica que la mitjana en Alcoi està en 497,35 euros per habitant, enfront de la xifra de 677,47 euros de mitjana que paguen els ciutadans en la resta de municipis espanyols amb una població semblant a la nostra. En total, 180 euros menys d’impostos.

D’altra banda, si comparem amb la mitjana de la pressió fiscal en la província d’Alacant en general (662,98 euros) i la de l’estat en general (677,45 euros), els alcoians també paguen menys impostos, més de 160 euros menys.

L’altra proposta destacada, per part del Govern, en la nova ordenança és que no es vol incrementar el cost l’ús dels serveis, per tant, les «taxes només es veuran augmentades amb l’IPC» segons indica l’alcalde. Aquest any, els grups de l’oposició no han presentat propostes a les ordenances fiscals, per tant, el Govern està acabant d’ultimar l’esborrany per a presentar-lo a la resta de partits i que passe per l’aprovació del plenari municipal als pròxims mesos.