El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimecres al debat de política general a les Corts Valencianes, la signatura del conveni entre l’Ajuntament d’Alcoi, la Generalitat i la Fundació CAM per la reobertura del CADA com a subseu de l’IVAM en les pròximes setmanes. S’espera que, amb aquest conveni i les obres d’adequació previstes, la infraestructura puga obrir les seues portes al 2018.

Des de l’Agrupació dels Socialistes Alcoians, s’ha volgut mostrat la  satisfacció per l’anunci del President Puig, mostrant, diuen, «la responsabilitat i el seu compromís perquè la nostra ciutat siga subseu de l’IVAM a la província d’Alacant. I a la vegada, Alcoi siga la primera ciutat d’Alacant en acollir un museu de la Generalitat». Entenen els socialistes que es tracta d’una clara aposta per descentralitzar la cultura i la política, i d’apostar per les ciutats d’interior de la Comunitat Valenciana que, asseveren, «durant dècades han sigut neguitejades per les obres faraòniques en les capitals i per la inversió en la costa del Govern Popular», «Una notícia molt important que permetrà a Alcoi convertir-se en capital cultural de l’art» conclouen. L’IVAM és considerat, avui en dia, no només un dels museus d’art modern més important d’Espanya sinó també d’Europa. Molts municipis amb més població, alguns d’ells capitals de província, també optaven a aconseguir la subseu de l’IVAM per al seu territori però, finalment, Alcoi ha estat la ciutat elegida.

La subseu estarà situada al CADA, cal recordar, que el Centre d’Art d’Alcoi va obrir les seues portes en desembre de 2010 per a tancar nou mesos després de la seua inauguració. El socialistes denuncien qie «la nefasta gestió de la Generalitat va suposar una inauguració sense les instal•lacions mínimes com, per exemple, la climatització i el projecte va suposar una altra de les obres vergonyoses de la pitjor època política de la Comunitat Valenciana».

La inversió global de l’en aquell moment Govern de la Generalitat de Paco Camps i de la Fundació CAM va ser de prop de 10 milions d’euros. L’any 2011, el museu estava dirigit per la Conselleria de Cultura. També, recorden els socialistes, cal destacar que l’Ajuntament d’Alcoi, en mans del Partit Popular, «no va voler participar del projecte malgrat oferir-li gestionar una de les plantes de l’edifici, demostrant una vegada més el seu nul interés en la cultura», diuen.

Després de més de 5 anys tancat, els socialistes alcoians asseveren que «ha sigut el treball i l’aposta d’un Govern socialista tant a la Generalitat com a l’Ajuntament i amb la col•laboració de la Fundació CAM, el que suposarà la reobertura d’un gran espai cultural a Alcoi». Destaquen que «l’alcalde, Toni Francés, ha cregut des del primer moment en el projecte demostrant el seu interés per participar d’una infraestructura vital per a la projecció cultural i econòmica d’Alcoi».

Alcoi està més a prop d’aconseguir el primer museu de la Generalitat a la província d’Alacant. La setmana passada, la Junta de Govern atorgava la llicència d’obres per a poder acabar la infraestructura, posant fi, assefuren «a una situació anòmala fruit d’una època marcada per la corrupció, la crisi econòmica i les polítiques del malbaratament dels diners públics i que havia privat als alcoians, i als valencians en general, d’un espai cultural de primera categoria».