L’Ajuntament d’Alcoi ha iniciat aquest mes el Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en risc o situació d’exclusió social amb l’objectiu d’ajudar a millorar l’ocupabilitat a unes 100 persones en situació o risc d’exclusió social.

«El col·lectiu al qual està dirigit aquest programa té dificultats per a accedir al mercat laboral per diversos aspectes, que poden ser socials, educatius, econòmics o laborals. Pel que des de la nostra regidoria, a més de seguir desenvolupant tots els recursos existents fins al moment per a cobrir les manques que presenta aquest col·lectiu, hem iniciat aquest programa que pretén treballar amb ells a més, la millora de la seua ocupabilitat per a facilitar-los la integració i l’accés al mercat laboral, ja que per a molts és la via indispensable per a tornar a sentir-se membres partícips de la societat», ha destacat la regidora de Polítiques Socials, Aroa Mira.

Aquest programa està cofinançat pel Fondo Social Europeu i la Generalitat i es fa gràcies a la subvenció aprovada a la Regidoria de Polítiques Socials de 148.828,48 euros. En total, solament 14 localitats de tota la Comunitat Valenciana han rebut aquest tipus d’ajudes.

Per a desenvolupar aquest programa s’ha contractat a dos Tècnics d’Inserció Sociolaboral i a un Treballador Social, que estan treballant en les oficines de Serveis Socials situades en El Camí 40, i que tenen com a objectiu ajudar a millorar l’ocupabiliat a unes 100 persones en situació o risc d’exclusió social. Realitzaran diverses activitats, dirigides tant als participants en el programa com a la resta de la població i al teixit empresarial d’Alcoi.

El treball amb els participants es realitza tant a escala individual com de grup, sent l’objectiu el desenvolupament de competències bàsiques, conductuals i funcionals per a dotar-los de les habilitats d’autonomia personal i social que faciliten el seu accés a l’ocupació. A més, impartiran tallers on se’ls ensenyarà a crear les seues pròpies eines de cerca d’ocupació, a desenvolupar les habilitats de comunicació necessàries per a passar amb èxit una entrevista de treball i a desembolicar-se en l’entorn digital per a la cerca d’ocupació.

Així mateix, es contactarà amb empreses de la zona per a establir vies de col·laboració amb la finalitat d’afavorir la inserció sociolaboral de les persones que participen en el programa i que les empreses coneguen els avantatges i les bonificacions de la contractació d’aquests col·lectius i que, dins dels seus plans de Responsabilitat Social Corporativa, incloguen accions dirigides a la contractació dels col·lectius en risc d’exclusió social, ja que és una forma d’ajudar a l’entorn en el qual desenvolupen la seua activitat empresarial i facilitar que la seua ciutat millore en qualitat de vida per a tots els seus habitants.

«Ens hem pogut engegar ràpidament perquè ja teníem totes les borses de treball preparades. És un programa que suposarà molt treball per als nostres tècnics però també és una gran oportunitat per a seguir donant eixides laborals a les alcoianes i els alcoians qualsevol que siga la seua edat o situació», ha conclòs, Mira.

Des de l’Ajuntament, es destaca l’impuls a la inserció laboral que s’ha donat durant el 2017 gràcies també als programes i ajudes de la Generalitat. En el primer semestre, el servei d’orientació laboral de l’Ajuntament va atendre a 250 persones, i 30 d’elles es van incorporar al mercat laboral. Abans de l’estiu s’incorporen 152 joves en l’Ajuntament per a treballar durant un any gràcies al programa «Avalem Joves».

La Generalitat també portarà avant el pla «Avalem Experiència» que vol donar oportunitats laborals als ciutadans majors de 30 anys, posant especial èmfasi en aquelles persones de més de 45 anys, un col·lectiu especialment castigat per l’atur i necessitats d’adaptar les seues capacitats al nou mercat laboral.