La I Fira Modernista d’Alcoi va tancar ahir les seues portes amb un sabor d’èxit, tant per aconseguir una gran afluència de visitants que va superar totes les expectatives, com per la «gran acollida» dels alcoians cap al seu passat. La regidora de Turisme destaca aquesta reconciliació amb el modernisme sense melangia sinó amb optimisme, i interés per rememorar una gran època, i aprofitar els vestigis culturals per impulsar, dinamitzar i treballar pel present i el futur.

La setmana va començar amb força amb la primera conferència sobre indumentària, i la resta d’activitats culturals per a arribar al punt àlgid el divendres, on la població ja va sortir al carrer amb les seues millors gales, per omplir el carrer Sant Tomàs de gom a gom, i presenciar la recreació teatralitzada de la inauguració del Pont de Sant Jordi, la placa de la Ruta Europea del Modernisme i el cerca vila pels carrers del centre de la ciutat. El dia es va tancar amb un sopar modernista de caire solidari. El dissabte i diumenge, la Fira a la Glorieta va ser la protagonista, acollint a molts alcoians i turistes, amb la remodelada «Pajarera» com a punt de trobada i amb 15 paradetes d’associacions, destinacions turístiques i comerços relacionats amb l’època.

Recreacions, balls, música i jocs, van donar color i ambient a la Glorieta i als carrers del centre, de gom a gom, amb comerços i bars ambientats de l’època, i la ruta del Vermut com a protagonista. La regidora de Turisme, destaca la participació multitudinària, «El més important d’aquesta primera fira és com s’ha bolcat tota la ciutadania, alcoianes i alcoians individuals però, sobretot, associacions de tot tipus han fet possible que Alcoi lluïra com mai. Estic segura que Alcoi i aquesta fira serà un referent per a moltes altres ciutats però més enllà, de l’èxit turístic també cal destacar la reconciliació de la ciutat amb el modernisme, sense melangies ni mirades al passat sinó amb il•lusió, optimisme, treball i seguretat de ser capaços de fer tot el que ens proposem».

Les dades de participació de l’Ajuntament des de la policia local supera les 15.000 persones, amb visitants de diferents ciutats de la Comunitat Valenciana i Múrcia que van acudir tant a l’oficina de Turisme, la Glorieta com als diferents museus de la ciutat. «Sí que és cert que hi ha hagut absències molt destacades de diferents representats públics, tant en les reunions per a preparar la fira com en la mateixa Setmana Modernista, on es feien homenatges a figures il•lustres de la nostra ciutat. Una vegada més, els ciutadans han donat més exemple que alguns representants però també volem agrair-los molt especialment als que s’han implicat. Esperem que es canvie la manera d’actuar i vista la resposta d’Alcoi, l’any que ve, no falte ningú a una de les dates importants al calendari festiu i turístic de la ciutat» comenta l’edil alcoiana.

Zamorano conclou: «Ens posem a treballar ja en la segona fira modernista, esperem arreplegar molts suggeriments i idees per anar perfilant un esdeveniment alcoià únic, volem ser una de les principals fires modernistes d’Espanya i tenim l’entorn però, sobretot, la millor ciutadania per a fer-ho realitat».