El concurs EUROPAN14, dirigit a joves arquitectes europeus menors de 40 anys, ha realitzat el primer procés de selecció dels projectes presentats aquest any. Durant aquest cap de setmana a Madrid han tingut lloc les reunions i les votacions del jurat. El pròxim 22 d’octubre a Hèlsinki un jurat internacional elegirà el primer, segon i mencions especials de cada ciutat europea presentada.

«La nostra ciutat és una de les que més propostes ha tingut, són propostes molt interessants, per primera vegada la nostra ciutat estan dins d’un procés com aquest, arquitectes de tota europa ja coneixen la nostra ciutat i han treballat per ajudar-nos a millorar» explica Manolo Gomicia, regidor de territori i ciutat intel•ligent.

El repte presentat per la nostra ciutat, per primera vegada en la història d’aquest concurs, se centrava en la creació d’un edifici «multimixto» a la zona que ara ocupen les aules verdes en la Plaça Al-Azraq. El nombre de projectes presentats ha estat molt alt, 49 propostes per solucionar el repte alcoià de la mà d’arquitectes de 7 nacionalitats diferents residents en 10 països de tot el món.

A Madrid, els regidors d’Urbanisme de les ciutats presentades van explicar als membres del jurat les respectives propostes que va plantejar cada municipi. L’objectiu era aconseguir, per a cada emplaçament, propostes representatives de diferents actituds projectuals, diferents famílies o tipus de respostes amb qualitat suficient per constituir una base de discussió global, a nivell europeu, entorn del tema d’EUROPAN 14, «Ciutats Productives». En aquesta primera fase del jurat, no es tractava de seleccionar el projecte premiat, sinó de seleccionar plantejaments de qualitat que puguen abocar a la millora de les ciutats participants.

Els projectes preseleccionats en aquesta primera fase constituiran la base per a la selecció definitiva, el 22 d’octubre, a Hèlsinki, de les proposades mereixedores del primer premi, segon premi i dels esments especials.

En les reunions de Madrid, els representants dels emplaçaments van tenir veu i vot (1 vot en el cas de l’emplaçament que els afecta). En la segona reunió, a Hèlsinki, el jurat emetrà el seu vot a porta tancada, després d’haver analitzat cadascun dels projectes amb els seus respectius responsables durant els dos dies previs a la fallada final, en aquesta ocasió, les ciutats no podran votar.

Per Alcoi es van inscriure 49 projectes, tan sols 3 menys que la ciutat que més inscripcions va tindre La Bazana (Badajoz) amb 52 inscrits. Finalment, han presentat 36 projectes el que suposa un 73% dels inscrits. En Barcelona, 20 de 30 un 63%, en La Bazana 37 de 52 un 71%, en Madrid 26 de 37 un 68%, en Playa de Palma 18 de 22 un 81% i a Torrelavega 28 de 38, és a dir el 75%.

El repte presentat pel Govern municipal a l’Europan14, el prestigiós concurs per a joves arquitectes menors de 40 anys, de tota Europa, consistia en la realització d’un edifici «multimixto» innovador en la Plaça Al-Azraq, concretament, a l’àrea actual de les aules verdes. El projecte estaria inclòs dins del PRI (Pla de Reforma Interior) de la plaça en el qual s’està treballant i que també tindria en compte el pla de participació realitzat en la mateixa per part dels veïns fa anys.

La plaça Al-Azraq és, al costat de l’illa de Rodes i l’ampliació de la UPV fins a Ceres, un dels tres nodes del futur de la ciutat, basats en la innovació, desenvolupament i investigació. La solució a tres importants espais, que han estat abandonades durant dècades i el seu desenvolupament com a centres innovadors que impulsen la ciutat, segueix avançant. Cal recordar que aquesta estratègia, desenvolupada per l’Ajuntament d’Alcoi, ha rebut una subvenció de 10 milions d’euros de fons europeus, la segona de més quantia de tota la Comunitat Valenciana.