La restauració de la Màquina del Tren dels Anglesos, ha assolit la seua primera fase de neteja i restauració però l’actuació encara no està conclosa. En breu, començaran els treballs per a col•locar enjardinament i il•luminació al seu voltant. L’Ajuntament té previst també realitzar en gener de 2018 els actes per a celebrar el 125 aniversari de la inauguració de la línia Alcoi-Gandia que va suposar una important fita en la història de la nostra ciutat.

Les tasques de neteja amb un cost total de 7.592 euros més IVA ja han finalitzat però no així el condicionament del voltant més proper a la locomotora. L’actuació ha consistit en sanejament de les parts oxidades, neteja, pintat i acabat, incloent-hi retolacions i detalls de fusteria en la part de davant. Un enjardinat mediterrani al voltant de la locomotora i il•luminació de la peça històrica són les tasques que s’iniciaran pròximament per a completar l’actuació i posar en valor aquesta part del patrimoni alcoià.

Aquesta restauració és el primer pas de l’Ajuntament per a celebrar el 125 aniversari del conegut com «tren dels anglesos» i també com «Chicharra». Si en un primer moment, el «Chicharra» era el tren Alcoi-Villena-Iecla, anomenat així pel seu característic soroll, molta gent també va anomenar així al tren Alcoi-Gandia. La línia es va posar en marxa a l’estiu del 1892 en proves, essent la inauguració oficial en gener del 1893. El tren va estar en actiu fins al 1969 on va deixar de funcionar amb l’argument de la seua baixa rendibilitat.

La locomotora anomenada «Vilallonga» va ser construïda en 1890 per Beyer Peacock amb el número de fàbrica 3276. I va ser instal•lada l’any 1973 a la plaça d’Al-Azraq on es trobava l’estació terminal de la línia.

«Hem finalitzat la primera fase de l’actuació a la màquina del tren de la plaça Al-Azraq amb la restauració de la locomotora Vilallonga, ara comencem amb la segona que consisteix a enjardinar i il•luminar el seu voltant més proper. La recuperació vol anar més enllà i celebrar el 125 aniversari de la primera locomotora que va arribar a la ciutat. És important recuperar tant el patrimoni material com l’immaterial, recordant la història més recent de la nostra ciutat» aclareix l’edil responsable de patrimoni històric, Lorena Zamorano.

Cal recordar que la línia Alcoi-Gandia va suposar l’oportunitat de molta gent d’arribar fins a la mar, i va establir uns vincles comercials tant de mercaderies com de persones entre Alcoi i Gandia, així com altres poblacions del voltant, que encara existeixen. Per a més informació sobre el tren, podeu consultar l’arxiu digital de l’Ajuntament d’Alcoi

Plànol de l’obra