L’Ajuntament d’Alcoi ha donat a conèixer dos dels protagonistes de les pròximes festes de Moros i Cristians; l’autor del cartell que serà José Borrell Egea, i el director de l’Himne de Festes, Benedicto Ripoll Martínez.

El regidor de Festes, Raül Llopis, indica que “com cada Mig Any anunciem els dos personatges culturals més importants a les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi. Aquest any l’autor del nostre cartell de festes representa una línia artística basada en el realisme que intenta capturar l’ànima de les persones retratades. La seva llum i realisme ja ha viatjat per diferents exposicions de la Comunitat Valenciana i la resta d’Espanya”.

Llopis destaca també la decisió del director: “Per la seva banda, Benedicto Ripoll pertany a una saga de músics; fill de l’impulsor de la dolçaina a Alcoi, Benedicto Ripoll Peidro, a més ha estat mestre de diferents músics que ja han dirigit l’himne com Rafael Mullor o José Almeria, pertanyent a la Unió Musical. Esperem que els dos puguen gaudir del seu moment dins de les festes de moros i cristians”.

Per la seva banda, l’edil també afirma que “estem segurs que aquests dos alcoians, l’autor del cartell i el director de l’himne, seran dos grans representants de les Festes de Moros i Cristians del 2018 i passaran a la història de la nostra ciutat amb la seva aportació artística”.

José Borrell Egea va néixer a Alcoi l’any 1969 i es va formar a l’Escola d’Arts i Oficis de la ciutat d’Alcoi. Uns estudis (1983-87) a la manera antiga, basada en la pràctica de l’ofici. La seva obra se sosté sempre sobre un dibuix precís, que li porta a materialitzar obres molt complexes.
Juntament amb el dibuix precís, el pintor Borrell es recolza en altres elements clàssics, com la llum i la composició. I com tot pintor hiperrealista, treballa igualment l’engany tàctil, aplicant-se a suscitar la materialitat del pèl sedós, del metall, la textura de les cistelles i de les flors o la pell de les fruites.

Entre el seu currículum, podem destacar molts encàrrecs, entre ells l’elaboració del retrat anual de la Fallera Major de València per al Museu Faller que any rere any realitza.

Pel que fa a la seva tècnica, pinta a l’oli i al pastís. Els seus començaments van ser amb bolígraf, i s’esforçava a fer-ho bé perquè no podia esborrar. Llapis, carbó, i d’aquí el salt al pastís, tècnica que va emprar durant diversos anys. Finalment l’oli, aquesta és la tècnica que considera més difícil.

En una entrevista explica que «La meva passió per la pintura em va venir de ben petit, dibuixava a tota hores, a casa, en el col·legi, al parc, etcètera, i va anar creixent amb mi, i quan ets prou major per saber que això és el que t’omple realment, decideixes dedicar-te a això en cos i ànima. La meva vida és pintar».

Quant als seus quadres diu el següent: “expressen amor, dolçor, pau, inquietuds i temors que m’envaeixen. Vertigen, el sofreixo i el pateixo, i aquesta por envers les altures l’expresse en les meues obres; és el que més m’agrada, pintar per llevar-me aquesta sensació. El que tracte de destacar dels retrats és l’ànima d’aquesta persona, la seva humanitat, captar-la en tota la seva essència”.
La seva obra la defineix com a realista, romàntica, surrealista. “És un realisme irreal de la vida que m’envolta”, afirma el pintor.

Benedicto Ripoll Martínez va néixer a Alcoi el 9 d’agost de 1934. Les primeres nocions musicals les va aprendre de son pare, Benedicto Ripoll Peidro, clarinetista de la Unió Musical i popular “dolçainer”, debutant als 11 anys amb el clarinet en l’esmentada banda.

Els seus mestres foren Lorenzo Solá, José Mompó i Juan Torregrosa. Posteriorment va revalidar els seus estudis en el Conservatori “Óscar Esplá” d’Alacant i va estudiar harmonia i formes musicals amb Javier Donaries a l’Escola Municipal d’Alcoi. També va realitzar un curs d’Adreça de Banda amb Gerardo Pérez Busquier.

Va ser director de la banda “Unió Musical d’Ibi” des de febrer de 1973 fins a novembre de 1996, impartint així mateix durant tot aquest període ensenyaments de solfeig i instrument en l’acadèmia d’aquesta entitat.

És titulat en Mestratge Industrial en l’especialitat tèxtil, havent exercit el càrrec d’Encarregat de la Secció de confecció en l’antiga empresa “Carbonell” d’Alcoi, actual seu del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.
Ha sigut, d’entre altres, mestre de directors de l’himne de festes com Rafael Mullor Grau o José Almeria Serrano.

Resideix a Ibi des de 1974, i ha sigut funcionari (administratiu) a l’Ajuntament d’Ibi des de 1976 fins a la seva jubilació en 1999.
Casat amb la també alcoiana María Pilar Belda Martínez, amb la qual té tres fills (Benedicto, Ricardo i Jorge), tots amb afició i valors artístics; els que considera el seu major èxit.

A part de les obres que esmentarem posteriorment, és autor de diverses transcripcions per a banda, com “L’Amor Bruixot” de Manuel de Falla, “Concert per a Clarinet i Orquestra” de W.A. Mozart o la “6ª Simfonia (Pastoral)” de L.V. Beethoven, entre d’altres…

Ha rebut distincions i agraïments de diverses entitats culturals i festeres iberudes, sent destacable el seu nomenament com a Director Honorífic de la Unió Musical d’Ibi en 1996, la Tartana i Insígnia d’Or de la Vila d’Ibi, lliurades per acord de l’Ajuntament en els actes protocol·laris del dia 6 de gener en 1994 i 1999 respectivament. També cal destacar el nomenament en 2010 com a Pregoner de les Festes d’Hivern, i la direcció de l’Himne de Festes d’Ibi, del qual és autor, en 2014 i 2015.

És autor de “Passen Bones Festes”, peça que la Unió Musical d’Alcoi ha interpretat en la Cavalcada dels Reis Mags durant més de 20 anys.

En l’actualitat continua en actiu com a músic en el Taller de Música “Castell Vermell” d’Ibi, el qual va fundar i dirigir el seu fill Bene.

OBRES:
– Al-Ibi, marxa mora, 1979
– Argelians d’Ibi, marxa mora-himne de la comparsa Argelians d’Ibi, amb lletra de Joan Verdú Guillem, 1983.
– Mossén Abad, el Masero, pasdoble dedicat a D. Enrique Abad Doménech, sacerdot iberut que ostentà el càrrec de capità per la Comparsa Maseros d’Ibi en 1984.
– Mapinetes, tema i variacions, dedicat a la seua esposa, 1985.
– Almorávides, marxa mora, amb motiu de la primera capitania d’aquesta comparsa iberuda, 1986.
– El Pirata Camperol, marxa mora, por encàrrec del Capità de la Comparsa Pirates Berberiscos d’Ibi, D. José Torres Cortés “Camperol”, 1988.
– Ibi a la Mare de Déu, marxa de processó, 1991.
– Passen Bones Festes, pasdoble sobre nadales populars, 1993.
– Música d’Ibi, suite, instrumentació per a banda dels balls típics d’Ibi, 1993.
– Gitana, pasdoble, compost amb la col·laboració del seu fill Bene. Ripoll Belda, amb motiu de la Capitania de la comparsa Contrabandistes d’Ibi, 1995.
– Teixereta, pasdoble, per a grup de xaramitas y petita banda, dedicada al Taller de Música “Castell Vermell” d’Ibi, 2004.
– Florcol, temps de dansa, per a grup de xaramitas i petita banda, 2005.
A més és autor del llibre “Música d’Ibi”, en el qual es recopila tota la música tradicional iberuda: cançons, himnes, balls, etc… editat per Gráficas Ciudad amb el patrocini de l’Ajuntament d’Ibi en 1991.

Benedicto Ripoll