A principis de setembre, l’Ajuntament d’Alcoi va iniciar els tràmits per constituir una empresa pública per a poder gestionar directament determinats serveis públics. Segons l’Ajuntament, aquest procés era possible després d’haver finalitzat el Pla econòmic Financer al qual estava sotmés el Consistori des del 2012 quan es va acollir al finançament, per part del Ministeri d’Hisenda, dels més de 9 milions d’euros, necessaris per a fer front a les factures pendents de pagament que, l’actual Govern Municipal assegura es va trobar quen va entrar a l’Ajuntament el juny del 2011.

Aquest Pla Econòmic Financer suposava la prohibició de crear empreses públiques per part dels Ajuntaments durant la vigència d’aquest. Per això, una vegada acabat aquest temps, l’Ajuntament d’Alcoi va començar a treballar per a crear una empresa pública per gestionar directament i amb mitjans propis serveis públics. Aquesta decisió, a més a més, va comptar amb el vot majoritari dels grups polítics de la corporació al plenari de setembre.

D’altra banda, cal recordar que l’any 2016, l’Ajuntament d’Alcoi es va excedir en la regla de la despesa (Regla de Gasto) per 400.000 €, el límit de despesa que imposa el Ministeri als ajuntaments. Aquest excés obligava, segons la llei -diu l’Ajuntament-, als Ajuntaments a bloquejar una part del pressupost de 2017 per garantir que no es tornava a produir. L’Ajuntament va prendre en juliol aquesta mesura complint amb la legalitat, i amb ella, asseverant que era suficient per a complir amb els criteris d’estabilitat pressupostària, i continuar amb la «bona gestió econòmica de l’Ajuntament d’Alcoi als últims anys que ha permés estar en el nivell de deute més baix de la seua història, amb un pagament a proveïdors mitjà de només 19 dies així com altres indicadors econòmics positius», diuen.

Però, segons l’Ajuntament, el Ministeri d’Hisenda ha tornat a canviar el seu criteri que «restringeix i condiciona encara més la capacitat i autonomia dels Ajuntaments i obliga a tots els municipis que hagen superat la regla de despesa, a més d’adoptar les mesures que marca la llei, a aprovar un nou Pla Econòmic Financer per als anys 2017 i 2018 en el que es garantisca el compliment de l’estabilitat pressupostària». Aquest nou Pla, que ja ha sigut requerit formalment, impedeix la constitució d’una empresa pública fins a l’any 2019.

La regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, ha declarat: «Des del Govern Municipal lamentem la voluntat clara del govern estatal del Partit Popular de limitar la capacitat d’acció i l’autonomia dels ajuntaments. Una cosa és l’estabilitat i l’altra evitar amb diferents canvis de criteri que els municipis puguen destinar els seus pressupostos a millorar la vida dels ciutadans amb mesures com aquesta. La creació d’una empresa pública pretenia estalviar diners i tenir uns serveis públics com la neteja, l’assistència i serveis socials, la gestió d’instal•lacions esportives, o el manteniment de parcs i vies públiques, millors per als ciutadans. El canvi de criteris per part del Ministeri d’Hisenda complica, una vegada més, la gestió municipal, i ens impedeix poder crear una empresa pública per gestionar directament determinats serveis i així, d’una banda estalviar diners i de l’altra, millorar la gestió dels serveis públics».