En l’actualitat, ja són 114 entitats i 431 productes els que posseeixen la marca del ‘xiulet’ que recibeixen aquelles empreses amb un compromís de respecte per la natura, de les quals 57 pertanyen a la província de València, 37 a la de Castelló i 20 a la d’Alacant.

Concretament, el Parc Natural de las Hoces del Cabriel compta amb 22 empreses acreditades amb la marca del ‘xiulet’, el Parc Natural de la Serra d’Espadà amb 18, el Parc Natural de l’Albufera amb 17 empreses, el Parc Natural de la Serra de Mariola amb 9, seguits per Penyagolosa amb 9 empreses, també, i el Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, amb 6 certificades. En resum, 55 empreses estan vinculats amb el turisme de naturalesa, 54 amb productes de natura i 5 amb productes artesans. D’aquestes entitats, 27 han exposat els seus productes al Mercat de Colom.

Aquest any es pretén que les empreses que pertanyen a la Marca Parcs Naturals puguen acudir, en qualitat de convidats, a les reunions que organitzen les Juntes Rectores amb l’objectiu de què siguen coneixedores i partícips de la gestió dels Parcs Naturals, ja que aquestes empreses són necessàries per a ajudar als parcs a reduir la despoblació rural de les nostres terres de l’interior.

Concretament, la Comunitat Valenciana compta amb 22 parcs naturals que destaquen pels paisatges i pel seu valor ambiental i cultural. Amb aquestes característiques es converteixen en un reclam per als turistes i en una font d’ingressos per als municipis propers d’aquests.