Guanyar Alcoi assevera que va presentar al Govern municipal el 15 d’octubre una bateria amb 56 propostes per als Pressupostos Municipals del 2018, basades fonamentalment en quatre eixos que des de la plataforma ciutadana es creuen fonamentals per revertir la situació d’estancament de la ciutat. Com ja s’ha assenyalat amb anterioritat, aquests eixos són l’habitatge públic, la recuperació de serveis privatitzats, la creació i dotació econòmica de la mesa d’immigració, la promoció econòmica i ocupació i avançar en l’autoabastiment energètic i sostenible de la ciutat. Malgrat ser un document obert i preliminar a l’espera de més propostes aquests cinc eixos són una prioritat per a la plataforma ciutadana Guanyar Alcoi.

El regidor de Guanyar Alcoi, Aleixandre Sanfrancisco, ha estat el coordinador de les propostes al voltant de la promoció econòmica. En aquest tema, explica el regidor, «hem estat treballant els darrers mesos, juntament amb el Consell Econòmic i Social, a tractar de promocionar i donar a conèixer la concepció d’empresa participativa integral amb unes jornades ben interessants a l’abril, per exemple, tractant de traslladar la idea a empresaris i treballadors que l’empresa és cosa de tots i que les empreses en les quals els treballadors participen de les decisions funcionen millor. En aquest aspecte volem integrar al Pressupost una partida per reforçar la promoció de les empreses participatives integrals». El regidor també remarca que «hem demanat també que s’incloga al pressupost una partida per realitzar un pla d’assessorament i acompanyament de persones en atur, aquest programa no és innovador, hi ha molts llocs en els quals s’ha aplicat i ha tingut un èxit considerable. Es tractaria d’un pla per a ajudar i impulsar la integració laboral durant un temps determinat, on experts en relacions i assessorament laboral acompanyen a persones en la situació abans descrita per ajudar-les a comprendre la seua situació actual, fixar objectius laborals creïbles i adaptats a la persona, realitzar una millora de les competències laborals i, com a últim objectiu, aconseguir treball amb una recerca intensiva i autònoma de treball», Sanfrancisco considera que aquest pla «necessitaria una quantia econòmica important, no podem escatimar en recursos per tractar de reintroduir al mercat laboral als parats de llarga duració, perquè està demostrat que aquestes persones pateixen un gran risc de patir exclusió social, amb tot el que això comporta».

Altre dels eixos importants en promoció econòmica és l’ampliació de les partides Inmpuls per subvencionar la quota d’autònom a nous emprenedors, nous empresaris, per persones amb càrregues familiars, Sanfrancisco assenyala que «considerem important reforçar les ajudes Inmpuls. Som conscients que una de les dificultats que tenen els autònoms és pagar la seua quota i demanem que en aquestes ajudes hi haja una línia específica per a això. També proposem que l’Ajuntament oferisca ajudes i assessorament per a la creació de cooperatives que s’ha demostrat que a més d’aguantar millor les crisis econòmiques, són un bon instrument per a la creació de noves empreses de forma conjunta i col·laborativa». En aquest bloc de propostes des de Guanyar Alcoi es remarca també la importància d’invertir i promocionar el comerç local i de proximitat: «demanem la creació d’una campanya per la promoció dels beneficis de la compra al comerç local i el consum de proximitat. Hem de prendre’ns molt seriosament el nostre comerç local i la seua importància per a l’economia productiva de la ciutat, i per a això hem de valorar-lo i conèixer-lo. Tot el que puguem fer per millorar el comerç alcoià de proximitat serà poc».