Lidia Olmos Reig, treballadora al departament d’Economia i Ciències Socials del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), va presentar en el 2010 un estudi sobre l’impacte econòmic que la universitat genera a la ciutat, el qual ascendia a més de 30 milions d’euros. L’informe detallava que l’impacte directe en l’economia de la zona és de més de 9,5 milions d’euros i en 250 llocs de treball.

Aquest estudi, consideren a Guanyar Alcoi, demostra el potencial de l’EPSA i el valor afegit que li dóna a la ciutat d’Alcoi. La Portaveu del Grup Municipal Guanyar Alcoi, Estefania Blanes, remarca que «el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València és un dels eixos dinamitzadors més importants de la ciutat i cal reconèixer-li tota la importància que té per a l’economia, per al coneixement i per a la societat d’Alcoi», en aquest aspecte Blanes vol reivindicar la importància de què la UPV se senta volguda a la ciutat: «els veïns i veïnes d’Alcoi exemplifiquen a la perfecció com s’ha de tractar una institució tan important és la UPV a Alcoi, cuidant-la i valorant-la, com a un pol de coneixement, de creació de treball i de grandíssims professionals i, per descomptat, de dinamització de la ciutat. Ara el que cal és que el Govern de Toni Francés entenga també la importància que té», assenyalant que «si Alcoi no tinguera el Campus d’Alcoi, seria una ciutat pitjor».

Respecte al tracte que se li dóna des del Govern del PSOE, Blanes assegura que «tot esforç des de les institucions públiques per a millorar l’EPSA serà poc». En aquest aspecte des de Guanyar Alcoi es vol recordar que ja en 2008 es va informar de l’ampliació del Campus d’Alcoi amb la construcció d’un poliesportiu, ja construït, i de la urbanització d’una gran zona verda als voltants del campus per dotar-lo de major qualitat. Segons Guanyar, l’Ajuntament es va comprometre amb l’EPSA a l’expropiació dels terrenys resultants a l’esquena de l’edifici Carbonell i al capdamunt de el vessant de La Beniata i, posteriorment, facilitar aquests terrenys al Campus d’Alcoi al cost de les expropiacions, que afegeixen «ascendien a 350.000 euros».

«No sense polèmica, finalment aquest cost, després de passar pel Jurat Provincial d’Expropiacions i per la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia, aquest import va ascendir a 2,6 milions d’euros. No sense polèmica perquè al Jurat Provincial d’Expropiacions es va presentar un informe alternatiu al que va presentar el departament de patrimoni de l’Ajuntament d’Alcoi valorant el preu per metre quadrat per damunt del qual assenyalava Patrimoni, aquest informe alternatiu estava firmat pel llavors Arquitecte municipal de l’Ajuntament, contradient el criteri del cap de departament de patrimoni», asseveren desde Guanyar.

Blanes afirma que «l’EPSA s’ha vist envoltada de qüestions alienes i en mala praxi política i de l’administració pública, fets que han encarit el preu del metre quadrat. I com a conseqüència haurà de fer front a un import més de 7 vegades superior a l’estipulat en un principi. En aquestes circumstàncies és normal que l’EPSA haja refredat les seues intencions d’expandir el campus i haja ajornat de forma indefinida l’ampliació amb la urbanització de la zona verda». La Portaveu considera que «totes les declaracions dels Governs a l’Ajuntament han assenyalat la grandíssima importància del Campus d’Alcoi com a aposta de futur, remarcant l’aposta clara de l’Ajuntament en el desenvolupament del Campus, però s’ha demostrat que a l’hora de la veritat, tot queda en paper mullat i condemnem a la UPV a fer front a un pagament que supera en més de 7 vegades l’inicial acordat».

Per tot això, des de la plataforma reclamen que «aquest deute que prové de la mala praxi durant el Govern de Sedano al PP no pot ser carregada sobre l’EPSA, perquè això l’únic que aconsegueix és desincentivar les inversions de la Universitat en el Campus d’Alcoi. Per això ens sentim en la responsabilitat de demanar al Govern del PSOE que aposte de veritat pel Campus i que l’Ajuntament pague aquest deute».

Estefania Blanes mostra la seua confiança en l’EPSA, remarcant que «de segur que si des de l’Ajuntament ajudem al Campus d’Alcoi, tant com ell ajuda a la ciutat, això repercutirà en benefici a la ciutat i podrem tindre més prompte que tard l’ampliació del Campus, de la qual es podrà veure beneficiada no sols la gent universitària, sinó tot el poble d’Alcoi que podrà comptar amb una nova zona verda que ens aportarà qualitat de vida i un jardí esplèndid al centre d’Alcoi que, a més a més, mantindrà i executarà la mateixa Universitat. Això sí que és una aposta de futur i per la ciutat», finalitza la Portaveu.

BOSC URBÀ

En aquest aspecte, des de Guanyar Alcoi, consideren que es podria unir el projecte de zona verda del Campus d’Alcoi al Bosc Urbà que es proposa des de Guanyar Alcoi. “Cabria la possibilitat”, defensen des de la plataforma, “de conjugar ambdós projectes i crear un espai extens, verd i per al ciutadà que s’estenga des dels terrenys de la UPV fins a la zona de l’Ecoparc, creant una zona verda extensa entre el Santiago Payá i la Zona Alta d’Alcoi que aporte qualitat de vida a les persones”, recalca Blanes.

Campus d'Alcoi de la UPV

Campus d’Alcoi de la UPV