El passat divendres 10 de novembre va tindre lloc a la seu del Cercle de Podem d’Alcoi un col·loqui i posterior debat sota el lema «Un Pais de Països, plurinacionalitat i autogovern» amb la participació de Vicenta Jiménez, Senadora de Podem, Naiara Davó, Regidora de Guanyar Alcoi, Ignacio Salas, Regidor de Sí Es Pot Finestrat, i Àngels Varó, de l’Àrea de Polítiques Lingüístiques de Podem PV.

Es va parlar sobre l’autogovern al País Valencià, fent un recorregut històric d’aquest, des de la pèrdua dels drets històrics l’any 1707 amb el Decret de Nova Planta, les esperances en la Segona República Espanyola, l’anul·lació total de la personalitat valenciana en la Dictadura franquista, i la situació que emergeix en la Transició del 1978, on la dreta nacional i regionalista enarbora la bandera de l’enfrontament cultural, lingüístic i d’ identitat amb la bandera anti catalanista.

Per a Podem, «a hores d’ara, i amb la crisi catalana, es fa necessari abordar la realitat de l’Estat com un ens plurinacional que reconega el sentiment dels diferents pobles d’Espanya, de les seues cultures, de les seues llengües, de les seues necessitats d’autogovern, i també, com no, del seu dret a la autodeterminació dins d’un marc legal». PODEM és partidari de la unitat de l’Estat Espanyol en una Europa en la qual, entenen que «les seves Institucions haurien de ser reformades, i on els pobles tingueren més protagonisme que els Estats, i sobretot, que els drets i llibertats dels seus ciutadans foren respectats, i no com a hores d’ara que són menyspreats amb polítiques neoliberals i d’austeritat».

En aquest marc generalista, asseveren que «apareix a l’Estat espanyol la necessitat d’una reforma constitucional de caràcter constituent, que abastesca tots els àmbits (judicial, legislatiu, electoral, de forma de govern, i el reconeixement d’un Estat plurinacional), on es reconeguen els drets de tots els pobles i les nacions que configuren l’Estat Espanyol».» És el camí necessari per donar sortida a la crisi política i territorial més greu des de l’any 1978″, conclouen.