La ciutat d’Alcoi pren el relleu de les poblacions que estan organitzant els actes preparatoris del «I Congrés d’Història Sobre la primera Frontera Meridional Valenciana de 1244 a partir del Tractat D’Almisrà». Serà el pròxim dijous 16 de novembre a les 19.30 h quan tinga lloc, al Saló d’actes del Centre Cultural Mario Silvestre, la conferència inaugural del congrés. La ponència s’anomena «La Família Alcoiana dels Scals Alcaids del Castell d’Almisrà» i serà impartida per l’historiador i director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, Josep Lluís Santonja.

Aquest congrés es desenvoluparà a les distintes poblacions d’aquesta frontera històrica, des de La Font de la Figuera fins a La Vila Joiosa, i està organitzat per l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà, l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola, el CAEHA, la Universitat d’Alacant i la Càtedra d’Art Antoni Miró, i compta amb la col·laboració de tots els ajuntaments respectius.

El Congrés abordarà temàtiques com els castells i fortificacions a la frontera valenciana, l’ocupació cristiana del territori fronterer, les noves aportacions sobre arqueologia medieval, la fixació i la conflictivitat en la frontera medieval o els aspectes socioculturals i lingüístics derivats d’aquella època.

S’espera que intervinguen destacades personalitats en la matèria, tals com professors universitaris, historiadors, arqueòlegs o cronistes oficials, els quals endinsaran al públic interessat de cada població en aquesta temàtica específica.

Des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, el regidor Raül Llopis esperona l’assistència a un congrés, que «sens dubte complaurà tots aquells que estiguen interessats en la història del nostre territori».

Cartell