La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha aconseguit que el Ministeri trasllade a la Comissió Europea i altres estats membres la importància d’actuar i la necessitat d’un fons addicional per a fer front a la Xylella fastidiosa.

D’esta manera, i després de diverses conversacions i peticions de la consellera, Elena Cebrián, al Ministeri, la Comissió Europea ha proposat d’un fons addicional de 10 milions d’euros per a projectes d’investigació que esperem aporten noves formes i mètodes d’afrontar la plaga.

Este esforç addicional se sumaria a la importància de la detecció precoç i la ràpida actuació, a més de a les estrictes mesures i a la necessària col·laboració per a fer front al testeo de nombre de mostres.

Així mateix, el Comité d’Experts de la Xylella fastidiosa ha avalat les mesures preses per la conselleria en la seua lluita per l’eradicació de la infecció provocada per este bacteri i ha reconegut el treball realitzat des del Consell.

Durant la reunió mantinguda hui en el marc del Pla de Contingència contra la Xylella fastidiosa, a la que han assistit membres del sector, de l’àmbit universitari, de l’IVIA i de la Conselleria, que ha estat representada pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, ha quedat de manifest que a la vista dels resultats exposats i tenint en compte les conclusions extretes en el recent congrés, el camí emprés pel Consell, donades les circumstàncies.

S’ha analitzat la situació actual en la província d’Alacant, de l’estat dels treballs d’eradicació, així com de les indemnitzacions als agricultors amb cultius afectats pel bacteri.

Cal recordar que la Conselleria va acabar a finals d’octubre l’aplicació de les mesures fitosanitàries previstes en la normativa europea respecte al primer focus de Xylella Enutjosa detectat en la província d’Alacant, unes actuacions que han sigut recolzades pel comité d’experts.

La Conselleria realitza una àmplia tasca de prospecció i monitoratge en tot el territori per a determinar l’abast del brot, amb especial intensitat en la contornada de la zona demarcada, tant sobre els cultius i espècies forestals susceptibles, com sobre els vectors que poden actuar com a portadors del bacteri.

En l’última actualització de resultats de les anàlisis i mostrejos realitzats, es van confirmar 61 positius addicionals, procedents de 58 parcel·les dins de la zona demarcada i que només afecten ametler.

Amb això, el nombre total de positius confirmats és de 106, en 86 parcel·les d’ametler de 18 municipis de la Marina i el Comtat. D’altra banda, les anàlisis realitzades en insectes vectors capturats en la zona han donat resultat negatiu. En este moment ja es tenen més de 1.000 insectes capturats que estan sent analitzats.

En el transcurs de la reunió del Comité s’ha abordat els aspectes relacionats amb l’orde d’indemnitzacions, que està ultimant-se, i que cobrirà fins a 2.500 euros per hectàrea en arrancada i destrucció. Està previst que la convocatòria es publique pròximament.

Els beneficiaris de les indemnitzacions podran ser els propietaris de parcel·les amb cultius inclosos en la llista de vegetals hostes susceptibles al bacteri Xylella fastidiosa, que hagen sigut declarats contaminats “i/o immobilitzats” per resolució del director general i els titulars inscrits en el Registre de Proveïdors de Llavors i Plantes de Viver o en el Registre de Productors, Comerciants i Importadors de vegetals, amb plantes en idèntica circumstàncies.

En la reunió també s’han exposat les conclusions a què es va arribar en el congrés europeu de Xylella celebrat a Palma de Mallorca a mitjan novembre. Una de les més destacades és que de moment no hi ha cap remei efectiu de cap classe per al seu control excepte el protocol d’eradicació de les espècies vegetals.

Igualment s’ha donat compte a en la reunió de la recent aprovació per part de l’INIA del projecte ‘Desenvolupament d’Estratègia d’Eradicació, Contenció i Control de Xylella fastidiosa a Espanya’ d’àmbit nacional, dotat amb 900.000 euros i coordinat per l’IVIA.

Quant a les possibilitats de futur, s’han organitzat tres comissions de treball que estudiaran en el termini de dos setmanes les condicions de producció en viver sense risc, les condicions específiques del pla de reestructuració que preveu aplicar la conselleria i les alternatives als formulats que presenta l’actual decisió comunitària.