El Premi d’arquitectura EUROPAN España en el que, per primera vegada participava Alcoi, ha fet públic ja els premiats. Tres projectes han quedat finalistes per un edifici multimode de les Aules Verdes, atorgant-se un primer premi, segon premi i menció especial. Els guanyadors, María Langarita i Víctor Navarro són dos joves arquitectes amb una trajectòria molt potent internacionalment, autors entre altres del MediaLab Prado.

Els premiats són: Primer Premi, CY202/EXPOSEDCITY. Víctor Navarro Ríos, i María Langarita Sánchez. Segon Premi. NY448/ESTACIÓNIMPULS. A.Ignacio Company Selma,Paloma Ibarra Arias,André Guiraud Ramonell,Quentin Gago. I menció especial per a UD075/HEADS IN THE CLOUDS. Adrià Orriols Camps, Joan Gener González, Miquel Ruiz Planella, Sara Vima Grau.

El regidor de territori i ciutat intel·ligent, Manolo Gomicia, explica: «Molta gent ens ha felicitat perquè uns arquitectes com Langarita i Navarro hagen participat en el projecte d’Alcoi i guanyant el primer premi. Són professionals joves però ja premiats i reconeguts internacionalment, i un aval per a situar a la ciutat en el mapa internacional. Si amb l’Europan volíem tornar a situar-nos com una ciutat innovadora i europea en l’àmbit del territori, crec que l’objectiu està més que aconseguit».

El projecte guanyador integra la natura en plena ciutat, tenint aspectes tan característics com la serra, la vall o el riu. El jurat en l’acta ha destacat: «El projecte convenç amb la seua proposta urbana i temàtica, genera espais d’escala ideal al seu entorn i crea una geografia urbana de vall molt ben articulada. La proposta pragmàtica i la barreja de tipologies són convincents i és fàcil imaginar que puguen ser implementades en Alcoi, ja que conserven un grau alt d’adaptabilitat als possibles canvis d’usos en el futur. La presentació, els textos curts i els dibuixos d’una clara estètica són d’un alt nivell».

El segon projecte recreava una estació de tren, recordant el passat ferroviari d’aquest part de la ciutat. I la menció especial renunciava al concepte tradicional d’edifici, centrant-se en el buit urbà per a projectar la innovació des de la creativitat dels que l’ocupen.

Gomicia afegeix: «Més enllà de quin projecte definitivament ocupe aquest espai el que pretenem és que Alcoi siga referent en urbanisme, amb el projecte innovador d’Entença hem despertat l’interès de 39 empreses i ara amb les Aules Verdes, aconseguim que gent molt potent presente idees per reconfigurar la nostra ciutat, crec que estem al bon camí»
«Ara ens toca parlar amb els premiats, amb la Conselleria i veure com podem articular el pla de reforma interior. Al-Azraq és un punt clau de la ciutat i hem d’aconseguir que siga referent per a tots» conclou l’edil.

Respecte als guanyadors, María Langarita ha tingut menció especial com arquitecte emergent en el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea i Víctor Navarro, és fill del premi nacional 2014 d’arquitectura, Juan Navarro, però lluny d’aquest parentesc, ha demostrat treballant pel seu compte, aconseguint una trajectòria molt rellevant des de ben jove. Langarita i Navarro han sigut els arquitectes del Media-Lab Prado, un edifici emblemàtic del barri de les lletres de la capital.