La regidora de Participació Ciutadana, Maria Baca, ha fet balanç de la tasca realitzada per part del Govern en la legislatura 2015-2019. En els últims dos anys, han vist la llum quatre òrgans de participació nous: Mesa del Centre, Mesa de Turisme, CLIA (Consell de la Infància) i Consell de Cultura. I s’han creat uns pressupostos participatius específics pels xiquets a banda de la partida general, amb un total de 20.000 euros. També s’ha posat l’accelerador per a realitzar projectes pendents de l’anterior legislatura i s’han realitzat diferents processos participatius en àmbits estratègics per a la ciutat.

Maria Baca explica : «La millora en participació ciutadana ha sigut una tasca transversal perquè no només és fruit de la regidoria en qüestió sinó que totes les regidories han treballat e implementat algun òrgan de participació de la societat civil. Hem introduït també millores als pressupostos participatius, sobretot, en la valoració tècnica dels projectes i hem aconseguit donar resposta a projectes aprovats l’anterior legislatura que estaven esperant una resposta. En total, aquesta legislatura s’han materialitzat més de 15 projectes elegits pels alcoians demostrant als ciutadans que la seua participació és real i tangible».
D’altra banda, es destaca que s’han creat uns pressupostos exclusius per a xiquets amb un total de 20.000 euros, que aquest any ja s’han materialitzat en activitats infantils i juvenils elegides pels propis xiquets. També s’ha dedicat una part dels pressupostos a despesa corrent el que ha permès poder elegir projectes d’activitats.

Dos noves meses, la Mesa de Turisme i la Mesa del Centre també han començat a funcionar donant veu a diferents col·lectius en nous àmbits. EL Consell de la Infància i l’adolescència (CLIA) també s’ha creat al 2017, dins del projecte de ciutats amigues de la infància, per donar veu als més joves de la ciutat. I el Consell de Cultura també es va aprovat abans d’acabar l’any.
També cal destacar la reactivació del Consell de Medi Ambient que no es convocava amb regularitat. En total, Alcoi compta amb 8 òrgans de participació ciutadana: el Consell Econòmic i Social (CES), CLIA, Consell Medi Ambient, Consell Social, Consell de Cultura, Mesa Turisme, Mesa Centre i Centre d’Esports, que donen veu a diferents entitats i associacions en àmbits molt diversos i importants per a la ciutat.

D’altra banda, als últims anys també s’han realitzat diferents processos de participació en tots els projectes de més de 250.000 euros, destacant iniciatives estratègiques per a la ciutat com el DUSI, el Pla estratègic, el full de ruta de l’Smart City, el PGE o el disseny del carrer Entença. En breu començarà també el procés participatiu per a decidir el futur de la Colònia d’Aviació, amb més de 7500m2 de sòl al barri de Santa Rosa.

Alcoi també té en l’actualitat una partida de 400.000 euros per a pressupostos participatius. Aquest any s’han realitzat o estan en procés d’execució diferents projectes fruit d’aquesta votació oberta a tota la ciutadania com són un hort escolar, semàfors per invidents, una biblioteca infantil al centre històric, introducció al carril bici de la ciutat, il·luminació dels túnels de la via verda, adequació d’un solar per aparcament a Verge del Pilar, espai work out al llit del riu i actuació al carrer Sant Jaume. En novembre es van elegir huit projectes, esportius, culturals i mediambientals, que es portaran a terme al 2018.

Baca conclou: «Seguim treballant per fer més i millor, la participació és un procés constant i canviant però als últims anys és evident que s’ha treballat i millorat molt en aquest aspecte».