L’Ajuntament d’Alcoi  i la Colla Ecologista la Carrasca han arribat a un acord històric per restablir la zona verda a La Rosaleda, complint la sentència de 2005. Cal recordar, que els tribunals van declara il·legal el projecte que en 2001 el Govern de la ciutat, encapçalat pel Partit Popular, va realitzar a la plaça de la Rosaleda. Després de diferents propostes, la negociació ha permès arribar a un acord i la Carrasca s’ha compromès per escrit a no oposar-se a l’avantprojecte de l’arquitecte Ciro Vidal davant del tribunal.

L’avantprojecte que ha presentat el Govern, encapçalat pel socialista Toni Francés, a La Carrasca ha satisfet a aquesta entitat, que és la que va presentar el contenciós administratiu contra l’ajuntament pel projecte que es va iniciar en 2001, governat en aquell moment pel Partit Popular. El nou projecte realitzat per l’arquitecte, Ciro Vidal, restaurarà la zona verda, s’ajusta a la rasant i no perd cap plaça d’aparcament.

L’Ajuntament enviarà l’avantprojecte, valorat en prop d’un milió i mig d’euros, per a que el tribunal l’accepte. «Encara ens queda camí, hem de tindre el vist i plau del Tribunal, i cap al·legació de les parts, per a que hi haja llum verda, encarregar el projecte i licitar-lo. Malgrat tot, crec que hem demostrat que la negociació i l’acord és possible, restaurant la legalitat i intentant que el cost per a la ciutat siga el menor possible» explica Manolo Gomicia, regidor socialista de territori i ciutat intel·ligent.

Els diferents projectes presentats no havíem convençut a la Colla Ecologista la Carrasca, ara sí pel que s’ha aconseguit per escrit el compromís de no oposar-se en el tribunal. «El consens en la Rosaleda demostra que la política és útil si es fa en bé de la ciutat. Volem agrair a la Colla Ecologista la seua implicació i capacitat de negociació».

Gomicia destaca també la tasca de l’actual Govern front a altres que van portar aquesta ciutat als tribunals reiteradament, amb un cost milionari per a la butxaca dels ciutadans. «Sis anys després de que els ciutadans deixaren al Partit Popular com a tercer partit de l’oposició amb només 4 regidors, Alcoi encara està pagant la seua pèssima gestió, en concret, la d’un projecte, el de la Rosaleda, que va encapçalar l’actual portaveu d’aquesta formació i regidor d’obres i contractació en 2001, Rafa Miró, que va ser qui va signar la proposta d’adjudicació».

Recordem que l’estiu de 2001 l’ajuntament d’Alcoi va iniciar els tràmits per a la construcció d’un aparcament subterrani en la plaça de la Rosaleda d’Alcoi, licitant l’obra i l’adjudicà a la unió temporal d’empreses Enrique Ortiz e Hijos i Auplasa, amb un projecte que no respectava la zona verda.

La Carrasca-Ecologistes en Acció i un grup de veïns van presentar un recurs contenciós administratiu i van demanar la suspensió cautelar de les obres, però el Tribunal la va denegar perquè l’Ajuntament va al·legar. El litigi va continuar i finalment, en 2005, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va dictar sentència sobre l’assumpte, declarant il·legals els acords de l’Ajuntament d’Alcoi que aprovaven l’adjudicació, el disseny funcional i el projecte d’execució de l’aparcament. La sentència ha sigut ratificada darrerament pel tribunal Suprem i pel Constitucional.