Durant 2017 dins del programa d’Atenció Prenatal i Primera Infància s’han generat 5 grups prenatals amb un total de 70 famílies noves, un total de 9 grups prenatals des que va començar el programa en el 2016. En els grups postnatals en el 2017 s’han creat 3 grups nous i ja sumen un total de 5.

En el cas de suport a mares i pares especialment amb dificultats, que ha començat a funcionar durant 2017, s’ha intervingut en 10 casos, s’ha posat tots els recursos humans necessaris per a abordar la diversitat i complexitat dels casos.

El programa s’està consolidant i s’ha duplicat la partida destinada a despeses del programa passant de 6.000 € a 12.000 €.
La regidora de Polítiques Socials, Aroa Mira, destaca que «El Pla d’Atenció Prenatal i Primera Infància és un programa capdavanter, que no es fa a cap altre municipi de la Comunitat Valenciana. L’objectiu del projecte és aconsellar a pares i mares al voltant de com desenvolupar una correcta atenció amb els xiquets des del primer moment del naixement i durant els primers anys de vida, estem molt satisfets perquè la valoració està resultant molt positiva per part dels participants, que cada vegada són més».

El Programa d’Atenció Prenatal i Primera Infància, es va engegar en el 2016, amb una psicòloga i una educadora social, treballa la capacitat d’«inclinació» dels pares, que és vital i important. I expressa la capacitat dels pares per atendre els senyals comunicatius dels fills en la primera infància, comprendre les demandes físiques i afectives dels xiquets i xiquetes i donar respostes adequades als senyals i demandes d’afecte i cura per part del xiquet. Aquest procés és la base del sentit de seguretat i confiança del menor en l’entorn social que té al voltant, així com la base de confiança en les seues pròpies capacitats.

El programa compta amb el suport de la Conselleria de Sanitat i de la Universitat de València. Per a aquest programa s’ha comptat amb grans professionals com Rosa Jove (pediatre), Adolfo Gómez Papi (pediatre), Sara Jort (psicòloga perinatal), Hendrik Vanechaute (psicomotricista), Inma Gandia (osteòpata pediàtrica), José María Paricio Talayero (pediatra), Pepa Inés Santamaria (cap de matrones de l’Hospital Verge dels Lliris), Josefa Beneito (psicòloga i sexòloga), Mamen Vercet (treballadora social i màster en musicoteràpia) el reconegut pediatre Carlos González i l’última activitat que es va realitzar va ser unes jornades formatives per a tècnics en l’àmbit de la intervenció psicosocial, impartides per Felipe Lecannelier, psicòleg, director de la Societat d’Inclinació i Complexitat Infantil de Xile, president de la Xarxa Iberoamericana d’Inclinació, un gran expert en la matèria.

Recordem que l’Equip d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI) és un servei especialitzat d’atenció a la primera infància i família. Les seues actuacions se sustenten a partir dels últims descobriments científics que confirmen el paper crucial que exerceixen les experiències primerenques, especialment en els dos primers anys de vida. La relació d’estima amb la família comença molt prompte, en les primeres setmanes de vida del bebé. Per tant, el desenvolupament d’un embaràs positiu des de tots els àmbits (emocional, psicològic, de salut…) serà un factor predictiu de criança segura i protegida.

Des d’APPI es duen a terme diverses intervencions de suport primerenc:
– Programa «Entendre el Bebé»: programa adreçat a les dones gestants de la població d’Alcoi i parella, que possibilita generar un espai per a les famílies, on es treballe a través de diferents sessions prenatals i postnatals, amb la col·laboració d’experts en matèria d’embaràs i criança, elements fonamentals per a conéixer, comprendre i, en definitiva, mostrar-se més sensible a les necessitats emocionals dels bebés, respondre adequadament a aquestes i, per tant, afavorir un Aferrament Segur.
– Programa de Prevenció Secundària adreçat a Mares i Pares amb dificultat social: Programa adreçat a mares i/o pares amb especial vulnerabilitat ja siga per motius socials, econòmics, psicològics… Té com a objectiu oferir un suport a les dones i famílies per a exercir la criança d’una manera sensible a les necessitats emocionals, psicològiques i fisiològiques del bebé, siga des de l’embaràs o, posteriorment, fins que el menor tinga 2 anys.