125 anys es commemoren de la inauguració de la línia ferroviària Alcoi-Gandia, el conegut com a ‘tren dels anglesos’, al qual la ciutat d’Alcoi ha volgut retre homenatge.

Fins a un centenar de persones es va apropar ahir a la plaça d’Al-Azraq, lloc on descansa la locomotora «Villalonga», per tal de reivindicar el llegat d’una època decisiva en la història del nostre país. Membres de la corporació municipal van acompanyar durant l’acte d’ahir a José Valls, cap d’estació en aquest trajecte ferroviari, qui, 50 anys després de la paralització de la línia, lamentava la pèrdua d’un servei que ha vertebrat històricament les nostres comarques.

L’alcalde Toni Francés va descobrir en companyia de Valls un panell informatiu amb el qual posar en coneixement de tots la història del ‘tren dels anglesos’. «Una infraestructura que va situar Alcoi en la modernitat» destacava l’alcalde, qui afegia que aquesta innovació «va permetre impulsar l’economia en el moment en què els nostres empresaris més ajuda necessitaven».
L’acte ha suposat també el colofó d’un seguit d’actuacions amb les quals l’Ajuntament ha volgut fer valdre el simbolisme de la locomotora, després que s’haja restaurat la seua estructura, instal·lat un nou sistema d’enllumenament i disposat una zona enjardinada al seu voltant.

Després de l’homenatge celebrat a la plaça d’Al-Azraq es va projectar del documental «Serpis de Ferro», presentat al Centre Social Zona Nord pel periodista Santi Hernández. El documental mostra amb espectaculars imatges el traçat del riu, així com les valls que travessa i el Barranc de l’Infern entre els termes de l’Orxa i Villalonga. Per finalitzar la jornada va tindre lloc al mateix centre social una taula redona sota el nom «El ferrocarril Alcoi-Gandia. Memòria i patrimoni del Trens dels Anglesos». En ella van participar Santi Hernández, l’expert en patrimoni ferroviari Joan Lluís Llop, i el president de l’Associació Tren Alcoi-Gandia, José Morales.

 

Moment de l’acte d’ahir

Máquina del tren

Máquina del tren