Alcoi, com a representant de les ciutats mitjanes, seguirà al Consell Rector de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (ARINN). La xarxa engloba 68 municipis de tota Espanya que han rebut la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació per part del Ministeri, i el Consell Rector està format per 8 municipis: Ermua (Bizkaia) i Terrassa (Barcelona) comparteixen la presidència; Barakaldo (Bizkaia) i Valladolid representen a les ciutats grans; Alcoi i Sant Boi de Llobregat (Barcelona) a les mitjanes, i Ejea de los Caballeros (Saragossa) i Villamayor (Salamanca), a les xicotetes.

Ahir van tenir lloc a l’Izarra Centre d’Ermua les reunions del Consell Rector –interna- i la sessió plenària per a les persones representants de les 68 ciutats i municipis reconeguts i integrats. La jornada, a la qual va assistir el regidor d’innovació, Manolo Gomicia, va ser intensa en treball i va donar per a molt.

Després del Consell, el Plenari es va reunir en l’auditori de l’Izarra Centre, on es va tractar el contingut del consell Rector, així com de les propostes del pla de treball de la co-presidència, els pilars de la qual són forjar aliances estratègiques (amb el ministeri i amb altres xarxes i agents); apostar per la seua dinamització (reunions periòdiques, millora de quotes i de l’operativa i la gestió per projectes); projectar la xarxa (programar esdeveniments estratègics, millorar els canals, abordar un pla de comunicació i aprofundir en el posicionament); i concretar un sistema organitzatiu i de gestió més eficient (definir protocols, dinàmiques de treball i necessitats). La presentació va ser a càrrec d’Esther López i de Rosalía Herrera.

Gomicia ha comentat: «Estem participant de forma activa en el Consell Rector, per a donar a conèixer els nostres projectes dins de la xarxa i aprendre també d’altres municipis i de les propostes que estan desenvolupant. La nostra ciutat s’està convertint en un referent en aquest aspecte; ja vam ser convidats a exposar el nostre treball en la jornada de ciutats intermèdies de Castella i Lleó i pròximament acollirem a la nostra ciutat un congrés sobre Smart City en l’Àgora, al que vindran importants ponents de tot el territori nacional».

L’aposta de l’Ajuntament per a impulsar la innovació com a eina per a aconseguir un municipi amb més oportunitats per als seus ciutadans, va obtenir en 2011 el reconeixement del Ministeri com a Ciutat de Ciència i la Innovació per a municipis d’entre 20.000 i 100.000 habitants, i també la incorporació a la xarxa. Des de llavors, Alcoi ha sigut una de les ciutats més actives en la «Xarxa Innpuls».

Gomicia afegeix: «Des que arribàrem al govern tenim clar que havíem de recuperar capitalitat, entrant en xarxes i òrgans de decisió tant a Espanya com a Europa. Aquesta presència ens ajuda a conéixer totes les subvencions o projectes. Cal recordar que la iniciativa ‘Alcoidemà’, avalada pel Ministeri i la Unió Europea, ha rebut una important subvenció de Fons Feder 2016-2020 que suposa una inversió global per a la ciutat de 20 milions d’euros, 10 d’ells a través de la subvenció Europea».