Totes les entitats integrants de la Mesa del Centre: Associació de veïns del Centre, Cambra de Comerç d’Alcoi, Alcentro, Federació de Comerç d’Alcoi, Associació Comarcal D’empresaris de Comerç, Universitat Politècnica de València i tots els grups polítics de la Corporació: Compromís, Partit Popular, Ciudadanos, Guanyar Alcoi i Partit Socialista, han signat el Pacte del Centre Històric d’Alcoi. Un pacte, el primer en la història de la ciutat, per a recuperar el centre que naix amb una intenció “real, efectiva i quantificable”, s’assevera des de l’Ajuntament.

Les entitats signants del pacte han manifestat el seu compromís amb la reactivació del centre de la ciutat: «Expressem el nostre ferm compromís i acord per impulsar les diferents iniciatives incloses en l’estratègia, i totes aquelles que també puguen contribuir a la consecució dels seus objectius, recolzant i comprometent un mínim de 300.000 euros executables anuals en els pressupostos municipals destinats a la recuperació del Centre Històric».

Aquestes entitats formen part de la Mesa del Centre, creada el 2016 com a òrgan de participació per a la recuperació del centre històric de la ciutat. La Mesa va encarregar una estratègia per aquest important barri de la ciutat, que va ser presentada a finals de 2017. Aquesta estratègia de re-activació socioeconòmica presenta un full de ruta en el curt i mitjà termini que, a manera de pla de xoc, permetrà frenar el procés de deteriorament del Centre Històric. L’estratègia de reactivació socioeconòmica per al Centre Històric d’Alcoi està formada per 5 objectius específics agrupats en 20 actuacions que al mateix temps comprenen 94 accions, iniciatives i projectes.

Vanessa Moltó, regidora de comerç, destaca la implicació de tots: «És molt important l’esforç de tots per tirar endavant un acord que demostra que quan és necessari, la societat alcoiana és capaç de treballar per un objectiu comú. És de justícia destacar l’altura de mires, per una part dels grups polítics i d’altra part, de les entitats per anar tots de la mà en un horitzó comú que a més inclou ja mesures concretes. Aquest pacte és una posta ferma i decidida de la societat alcoiana per recuperar el cor de la ciutat perquè estem davant un repte transversal i global que necessita tant aportacions de les administracions com del teixit econòmic».

L’any passat es va treballar ja en dues accions concretes, les noves ajudes per a dinamitzar l’economia, que finalment va suposar 12 ajudes tant per rehabilitar locals com per iniciar empreses; i la rehabilitació d’un baix al carrer Sant Francesc per a obrir l’oficina de la Regidoria de Comerç, que es pretén inaugurar en poques setmanes. L’any 2017 també es van obrir els nous jutjats en la Placeta de la Mare de Déu i hui mateix han començat les obres de la nova comissaria de la Policia Nacional a la Placeta de les Xiques.

En aquest moment, i amb els 300.000 euros del pressupost del 2018,està previst executar els següents projectes: Crear de la mà de professionals una marca que englobe totes les actuacions de recuperació del centre; Implementar l’oficina de Comerç del Carrer Sant Francesc com a Oficina del Centre per a la gestió d’ajudes, mediació i punt de referència de totes les actuacions previstes; Continuar i desenvolupar les ajudes per a obrir locals comercials i negocis al centre de la ciutat i fer un projecte per a la creació d’un eix de vianants per a Sant Francesc i voltants del mercat de Sant Mateu.

Foto de l’acte