Alcoi ha assistit a la XIX Assemblea General de Xarxa FP en Zwolle (Holanda) de la mà de la seua Mobility Manager, Magui Candela. Durant aquesta Assemblea, es va parlar dels resultats obtinguts el passat any de cadascuna de les ciutats que integren l’organització, així com dels beneficis obtinguts i els objectius estratègics per al 2018.

L’èxit de l’aposta per Xarxa FP afecta tant a la internacionalització d’alumnes que realitzen pràctiques en altres països com a docents i centres d’FP. Durant el 2017, Alcoi ha registrat el nombre més gran de mobilitats d’estudiants i staff des de la seua incorporació al projecte, aconseguint el seu rècord en realitzar un total de 63 mobilitats d’estudiants i 38 de staff.

«La nostra ciutat està aconseguint un impuls i potenciació del procés d’internacionalització dels centres d’FP. Gràcies a Xarxa FP s’està afermant l’aliança estratègica dels nostres centres amb uns altres de municipis pertanyents a la Xarxa Mercantec en Viborg (Dinamarca), OSAO en Oulu (Finlàndia), entre altres», indica el regidor d’empresa, Formació i Innovació, Manolo Gomicia.

«Per a «Xarxa FP Alcoi», l’exercici 2017 ha sigut molt positiu, el millor dels 5 anys que porta en l’organització, superant les 100 mobilitats. Un èxit que es deu a la confluència de 3 conceptes bàsics: perseverança, confiança i consciència. I, per descomptat, al treball dels funcionaris municipals que han cregut en el projecte, convertint-se en actors molt importants dins d’aquesta xarxa europea» diu Gomicia.

Des de la regidoria es destaca també que el progrés en el nombre de mobilitats és un fidel reflex de l’aposta decidida de l’Ajuntament d’Alcoi per la internacionalització de la Formació Professional en el municipi així com per la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica amb els centres d’FP i la implicació d’empreses locals que s’han sumat a aquest projecte.

Igualment, cal destacar que hi ha alumnes que van realitzar les seues pràctiques en altres països i van decidir quedar-se per a treballar, destacant l’experiència com «molt positiva». En aquests casos, els alumnes destaquen la importància d’eixir a l’estranger per a millorar habilitats lingüístiques, millorar el currículum però, sobretot, i en les seues pròpies paraules «m’ha permés veure el món d’una manera més global i oberta» així com «he aprés que els límits ens els posem nosaltres mateixos».

El projecte «Xarxa FP Alcoi» es consolida l’any 2016 amb un increment significatiu, un total de 45 mobilitats, de les quals es pot destacar l’enviament de staff per a conéixer altres sistemes educatius, fer contactes amb altres centres i empreses estrangeres per a futures mobilitats d’alumnes.

Però és durant el 2017 quan es pot observar l’increment més gran de fluxos de mobilitats. Açò es deu principalment a les mobilitats grupals d’alumnes rebuts (al costat d’algun membre de staff i professors), que es van realitzar durant la tardor del 2017. Per primera vegada es van realitzar aquest tipus de mobilitats, que al seu torn, es van realitzar de forma conjunta, rebent a Alcoi dins del mateix període a dos grups d’estudiants de diferents ciutats: 38 Alumnes més 7 professors de Viborg, Dinamarca i 7 Alumnes més 1 professor de Berlín, Alemanya.

Aquests alumnes van ser rebuts i van treballar en diferents projectes en l’I.I.S. Cotes Baixes, els alumnes de Viborg (Dinamarca), eren alumnes de batxillerat tecnològic i van treballar en 4 projectes de diferents especialitats, mentre que els 7 alumnes de Berlín, estudiants de Formació Professional d’Automoció, van treballar en el projecte «Ecodimoni» d’I.I.S. Cotes Baixes.

Com s’observa, Alcoi se situa en el 4t lloc en el rànquing general de mobilitats de tota la Xarxa FP, sent superada per Berlín, Barcelona i Zwolle, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi. Cal destacar, que les mobilitats realitzes per Alcoi suposen un 8% aproximadament del total de mobilitats realitzades a través de la Xarxa.

Cal ressaltar que segons les dades que es desprenen de l’Estudi d’Impacte realitzat per XARXA FP, el 93% dels estudiants consideren clau aquesta experiència per a haver trobat una ocupació. Destaca la baixa taxa de desocupació en la zona euro entre el col·lectiu de joves que van realitzar les seues pràctiques en empresa en l’estranger 7,5% enfront del 20,7%.

QUÈ ÉS LA XARXA FP

La Unió Europea a través del programa Erasmus+, destinat a la formació i la joventut, pretén donar suport als esforços dels països que participen utilitzant de forma eficient el potencial del talent humà i social europeu atenent al principi de l’aprenentatge permanent.

Per a millorar la qualitat de la Formació Professional a Europa, en 1999 es va crear l’associació «Xarxa FP», associació sense ànim de lucre integrada per 29 ciutats europees (Alcoi, Antwerp, Barcelona, Berlín, Breda, Brussel·les, Constança, Gandia, Granada, Hamburg, Kokkola, Kuopio, Lisboa, Madrid, Mislata, Munich, Palerm, Oulu, Reus, Roma, Rovaniemi, Sète, Skelleftea, Tartu, Toulusse, Ventspils, Viborg, Westerburg i Zwolle) de 13 països diferents (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Holanda, Itàlia, Latvia, Portugal, Romania, i Suècia).