El proper dimecres 7 de març a les 19.30 h tindrà lloc a la Capella de l’antic Asil, al carrer El Camí, 42, una conferència de Joel García Pérez, professor del Departament d’Història i Teoria de l’Art i del Disseny de l’EASD Alcoi. Una conferència que vol ser una aproximació explicativa a la proposta estètica del jove creador plàstic alcoià Orfeo Soler.

La conferència està plantejada com una activitat complementària a l’exposició d’aquest autor titulada Les Paraules del lleó que va ser inaugurada el passat 25 de gener i que pot ser contemplada a l’espai expositiu de Capella de l’Antic Asil, depenent de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, fins al 18 de març.

«Amb aquesta la mirada explicativa a la interessant proposta creativa d’Orfeo Soler es pretén establir i oferir al públic unes claus d’interpretació històrico-artística, de valoració i d’aproximació al plantejament estètic d’aquest creador així com a les seues fonts d’inspiració i al seus referents creatius», destaca Joel García.

Segons destaca el professor del Departament d’Història i Teoria de l’Art i del Disseny de l’EASD Alcoi que oferirà la conferència: «Orfeo en Les paraules del Lleó desenvolupa una proposta creativa de forta intensitat expressiva on la bellesa de referent clàssic, el dolor provocat per la malaltia del Crohn i la deformació expressiva de la figuració conviuen per generar un plantejament plàstic marcadament autobiogràfic. Una proposta personal que cal vincular històricament al plantejament del dolor i la temàtica macabra com a categoria estètica desenvolupat inicialment pel barroc i el romanticisme i a la tendència més emocional i expressiva de l’art encetada al postimpressionisme per Van Gogh o Munch i continuada, en les primeres avantguardes, per l’expressionisme alemany i en les segons per l’informalisme europeu que acaben maltractant expressivament la forma i on, especialment, Giacometti sembla actuar de referent per a Orfeo».

«L’experiència vital d’Orfeo, les seues emocions, la seua angoixa i lluita vital queda reflectida en unes obres que fan de l’art expressió de sentiments i emocions tant intensos que acaben deformant i maltractant la forma i la matèria artística. Orfeo Soler fa de l’expressió intensa art. La gestualitat, l’esborronament, el garabateig, el degoteig maltracten la forma pictòrica i la matèria escultòrica d’una manera impulsiva, airada i enfurida. Aquestes són les paraules del lleó que fan de l’art expressivitat desgarrada i impactant, les paraules estètiques amb les quals s’expressa de manera patètica Orfeo Soler», conclou García.

Capella de l’antic Asil