Alcoi, al costat de L’Alfàs del Pi, Almussafes; Alzira; Gandia; Gata de Gorgos; Ontinyent; Ses Salines; Torrent; València; Vila-real i Villena conformen la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació. Aquestes localitats s’integren, al seu torn, en la ‘Xarxa Innpulso’, entitat que agrupa als Ajuntaments distingits des de 2010 per la Secretaria d’Estat de R+D+i. En total, són 62 els municipis espanyols que llueixen actualment el distintiu de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”. Va ser precisament l’alcalde de la nostra ciutat, Toni Francés, el primer president d’aquesta Xarxa.

Fòrum Territoris Innovadors Competitius

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés va ser el moderador d’una Taula Redona en el Fòrum Territoris Innovadors Competitius que va tenir lloc el dilluns a Benidorm, organitzat per la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació per a afavorir l’intercanvi d’experiències i l’enfortiment d’un ecosistema innovador en el territori valencià.

La taula que va moderar, Toni Francés, com a alcalde de la nostra ciutat i membre del consell rector de la Xarxa Innpulso, es titulava, “Ecosistema d’Innovació a la Comunitat Valenciana: reptes i oportunitats”, i en ella van participar, la directora general del IVACE, Júlia Company, el director general de les TIC, Pedro Agustín, la secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació, AVI, Olivia Cristiana i la Vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement de la Universitat d’Alacant.

La jornada va ser inaugurada pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, qui va destacar “el paper fonamental dels ajuntaments per a exercir d’agents en el canvi de model cap a la innovació”.
A més, va assegurar que “la societat reconeixerà el valor d’un territori innovador quan perceba que la seua relació amb l’administració és transparent i senzilla”, i va explicar que “la Generalitat contínua avançant en la digitalització de la seua relació amb el ciutadà a bon ritme”.

En la taula inaugural també van participar el president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació i alcalde de Vila-real, José Benlloch, el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI), Andrés García Reche, el vicepresident de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació i alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, i l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez.
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic Vicent Soler, va recordar que la Generalitat està bolcada amb el canvi de model econòmic “que és imprescindible per a una economia com la valenciana on s’integren xicotetes i mitges empreses i on els poders públics han d’estar darrere per a fer front a un món globalitzat molt exigent”.

A més, va ressaltar el paper clau de l’Agència Valenciana de la Innovació perquè inicia una nova etapa de coordinació de tots els agents econòmics i socials i també va subratllar la importància de fer realitat un futur on “coexistisquen empreses, organitzacions, grups de persones, administracions de tot tipus i grandàries, retroalimentant-se unes a altres amb idees, persones, projectes i resultats”.

Finalment, Soler va posar l’accent en la rellevància d’aquest fòrum “com a espai de diàleg i reflexió sobre els ecosistemes d’innovació i l’importantíssim paper que estan cridats a jugar en ell, les entitats locals, que són les canalitzadores més immediates de les necessitats dels valencians i valencianes”. “El Consell -ha dit- està bolcat amb els municipis per a tots junts aconseguir la cohesió dels diferents agents de la innovació i contribuir al canvi de model econòmic”.