L’exposició temporal que va ser inaugurada i presentada el passat 18 de desembre en el Museu Arqueològic d’Alcoi, perllonga la seua estada en aquest museu fins al pròxim 25 d’abril gràcies a l’acolliment que ha tingut entre el públic i a l’augment de la demanda per part dels diversos centres educatius, en comptar amb la disponibilitat i gaudi de la mateixa guia didàctica de l’exposició.

Aquesta exhibició, que porta per títol “Cuidar, guarir, morir. La malaltia llegida en els ossos”, ha sigut realitzada per investigadors de l’Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i de l’Àrea de Prehistòria de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant amb l’objectiu de mostrar la reflexió i lectura que hi ha darrere de l’estudi de les restes òssies humanes, permetent-nos accedir a un major coneixement dels grups culturals als quals van pertànyer.

En ella es reuneix una selecció de restes que formen part exclusiva dels fons museològics del Museu Arqueològic d’Alcoi, comptant amb la destacada presència de cranis trepanats, inhumacions que mostren la mort prematura de perinatals i restes òssies amb marques associades a pràctiques de canibalisme pertanyents al jaciment mesolític de les Coves de Santa Maira (Castell de Castells). Aquests i uns altres, ens permeten observar les lesions, patologies i evidències de rituals existents en ells, dades fonamentals en el coneixement de la vida i convivència dels grups humans del passat.