Portem tants anys de reivindicacions que sembla impossible que es puga aconseguir res. Han hagut governs simultanis de tots dos partits majoritaris i el tren Alcoi-Xàtiva sempre ha caigut en l’oblit. En 2009 semblava que un impuls i un compromís entre la Generalitat i el Ministeri anava a posar fil a l’agulla però l’espera continua. Noves promeses de finals d’any passat per part de ministeri de Foment sembla que van a fer reviscolar la línia i les promeses. Encoratgem també a què la Generalitat aposte per la vertebració fèrria del país.

Però des de Compromís Alcoi volem anar un pas més endavant i fer propostes realistes per dignificar i millorar la línia, més enllà del que es parla sempre de la via i de les freqüències (que són cabals, clar):
-En primer lloc i contràriament al que molts hem pensat que era el millor durant anys, no s’ha d’electrificar la via. Assessoraments tècnics recomanen que el tren continue funcionant amb combustible per les característiques del traçat.

-Modernitzar les màquines i fer-les més lleugeres, més xicotetes i versàtils. A dia de hui tants vagons fan que el tren sempre viatge buit. En França el tren dels Pirineus Oloron-Bedús (comparable per traçat a Alcoi-Xàtiva) es va renovar completament en 2016 amb una aposta molt important en el trajecte i en les màquines. Aquestes són de gasoil, amb un sol convoi i amb màquina davant i darrere.

-Una altra proposta de Compromís és que el tren no siga només de passatgers sinó també de mercaderies. Sortir de l’esclavatge del transport per carretera requereix oferir a totes aquelles empreses que necessiten eixe servei una freqüència i unes prestacions adequades.

-Per últim considerem que el paisatge que travessa el tren és preciós i això s’ha de posar en valor. Podem comparar amb el tren de Sóller que és un tren turístic que viatja a una velocitat com l’actual tren nostre Alcoi-Xàtiva. Si fem del defecte una virtut podem aconseguir revitalitzar el tren diversificant el tipus de destinatari: turistes, caminants de muntanya, transport de bicicletes…