La regidora del Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Anna Climent, ha declarat que «En les passades comissions, a preguntes de Compromís el regidor Manolo Gomícia ens va comunicar la negativa de l’empresa d’autobusos SuBus a instal·lar els mesuradors de contaminació en els vehicles.»

Segons Anna Climent «Compromís ja fa temps que demanem al govern què aprofitem la càtedra Smart city en quant indicadors de qualitat ambiental es refereix perquè a la nostra ciutat ha hagut un control de la qualitat d’aire insuficient per part dels nostres governs anteriors i Compromís va suggerir que, a més dels mesuradors fixes col·locats en edificis de la ciutat, volia que també hi haguera mesuradors mòbils en els autobusos que podien reflectir la realitat dinàmica pel que fa a la contaminació.» Climent declara: «Alcoi ha tingut moltes voltes pics de contaminació que superaven els màxims de la legislació»

Climent ens comenta «Sembla ser, segons ens ha informat el regidor, que l’empresa admet que es posen els mesuradors als autobusos però a través d’una empresa de la seua elecció i a més sense la possibilitat de disposar de les dades en directe que vagen generant-se. Per a nosaltres, clarament, açò no és una solució, l’Ajuntament ha de poder disposar de les dades en temps real, si no no té sentit la instal·lació d’aquests sensors. Realment ens sorprén aquesta negativa de l’empresa per diverses raons, si més no, sent els autobusos de propietat de l’Ajuntament com són, els sensors han de ser pagats per l’Smart City, i la instal·lació dels mateixos no l’ha d’assumir Subús. Tot açò ens fa preguntar-nos per què l’empresa que gestiona el servei municipal d’autobusos té aquest comportament front a la instal·lació d’uns aparells que no afecten en res al servei que està donant aquesta empresa. Davant d’eixa negativa s’ha optat per instal·lar els mesuradors damunt dels cotxes de policia solució que Compromís considera un pedaç perquè les patrulles policials no tenen la freqüència i els recorreguts que tenen els autobusos.

Compromís opina que aquesta iniciativa és una bona forma de diagnosticar la contaminació a la nostra ciutat, que sovint ha sobrepassat els límits recomanats, i saber en quines zones, i a quines hores es produeixen els pics és important. La regidora Climent conclou «segons la informació que se’ns ha donat estem convençuts que s’ha de instar amb més força a l’empresa SuBus perquè instal·le aquests sensors a les unitats, i en comissió es va acordar que es faça una consulta jurídica sobre la situació generada.