El Govern d’Espanya ha autoritzat l’ús de 4.868 quilos de pólvora per al proper Alardo de la Festa de Moros i Cristians. Després de mesos de treball per part de l’Associació de Sant Jordi i de l’Ajuntament d’Alcoi, la Subdelegació del Govern ha emès l’autorització definitiva a l’acte, que s’adapta al nou Reglament d’Explosius. La Festa d’Alcoi aplica per primera vegada la nova norma i ho fa un any abans que siga obligatòria.

El compliment d’aquest reglament permet als festers disposar de dos quilos de pólvora, el doble de la quantitat màxima que podien utilitzar fins ara. El Govern autoritza a disparar 4.868 quilos de pólvora per part dels 2.466 festers que compleixen els requisits: majors de 18 anys amb llicència d’armes i que han acreditat dos anys d’experiència en el Alardo o han superat el curs de formació impartit per Aitex entre gener i febrer d’aquest any.

La Subdelegació del Govern ha autoritzat també el punt de repartiment de la pólvora: l’alberg del Baradello Moya, prop del Preventori. El repartiment es desenvoluparà el dia 20 d’abril entre les 10.30 i les 19.00 hores i el dia 21 entre les 10.30 i les 12.30 hores. La distribució presenta novetats: els festers recolliran les cantimploras ja carregades amb un o dos quilos, segons la quantitat sol·licitada.

“Ha estat un treball dur però hem aconseguit un Alardo amb alta participació i ajustat a la nova normativa”, ha assenyalat el ponent de Festes de l’Associació de Sant Jordi, Francisco Cantó. La quantitat de pólvora autoritzada aquest any servirà de referència per a anys posteriors. “Analitzarem si és suficient o necessitem major quantitat”, precisa Cantó.

Les gestions desenvolupades per l’Associació i per l’Ajuntament han aconseguit mantenir un Alardo amb alta participació. El president de l’Associació, Juan José Olcina, ha instat a les filaes i als festers al fet que s’impliquen per “conservar un acte que és un patrimoni únic i que representa un dels principals espectacles pirotècnics d’Espanya”.

El compliment de la nova normativa se suma a altres iniciatives que, des de 2015, l’Associació de Sant Jordi ha adoptat per salvaguardar l’acte del tret, com el pagament de part del cost de la pólvora i la subvenció per obtenir la llicència d’armes. Totes aquestes decisions han aconseguit que el Alardo del proper 24 d’abril mantinga tot el seu esplendor.