Aquest dissabte començarà un nou cicle de Descobreix Alcoi, durant el mes de maig, cada dissabte al matí hi haurà una ruta guiada gratuïta que recorrerà el centre per a conéixer els escenaris més importants de la Guerra Civil en la nostra ciutat.

L’eixida serà a les 11 del matí des de l’oficina de turisme, amb l’explicació dels primers moments del Juliol del 36.
La ruta seguirà per la Plaça Vicent Andrés Estellés. En aquest lloc s’informarà sobre l’Hospital Suec Noruec, l’Observatori de la Serreta i l’arribada dels bombarders italians. (En tornar a la plaça es comenta la sirena de l’Ajuntament)
A continuació en el Círculo Industrial, es parlarà de la Caserna de la CNT, la col·lectivització d’empreses, els mitjans de propaganda antifeixista, i ‘el terror’.

Seguiran per la Casa La Bolla, allí destacaran l’ús de les capelles per a la indústria i la importància del tèxtil durant la guerra.
En el Parterre les explicacions tractaran, ‘la Txeca de les Esclaves’, els desapareguts de dretes, el ‘Palacete’ Albors, els refugiats i el Socors Internacional. Continuaran per l’antic ‘Monte de Piedad’, amb explicacions de les marques de la metralla de les bombes, la confecció d’uniformes, fugida de la població als pobles de la comarca i l’escenari del traspàs de poders al final de la guerra. En la plaça Ferrándiz i Carbonell, parlaran de la gestió de les empreses col·lectivitzades i la transformació de l’església dels Salesians en magatzem.

Pel carrer Bartolomé J. Gallardo comentaran la demolició i reconstrucció de Sant Mauro, pel carrer Roger de Llúria i Bambú arribaran a l’antiga seu de Papereres Reunides. Allí destacaran el paper de la dona obrera durant la guerra, el mercat americà dels productes alcoians per a obtenir divises i l’economia de guerra.

La ruta també visitarà el refugi de Sant Tomás, per a ressaltar els refugis de la ciutat i els bombardejos patits, l’església de Sant Jordi, museu d’Art Popular, l’Església del Sant Sepulcre i el Teatre Principal, per a destacar la mort de dos càrrecs militars revoltats que intentaven fugir tirotejats davant del teatre. La ruta acabarà en la plaça d’Espanya.

Aquestes rutes substitueixen a les realitzades des del 3 de febrer al 28 d’abril, Alcoi dels Moros i Cristians, amb un total de 13 visites, 244 assistents en total, dels quals han sigut 114 alcoians, 79 de la Comunitat Valenciana, 49 turistes nacionals de fora de la Comunitat Valenciana i 5 turistes estrangers. La visita mostrava com era la nostra ciutat entre els segles XIII i XIV, escenari d’una història fascinant que és l’origen de les actuals festes de Moros i Cristians. En la ruta es donava a conéixer com era aquell Alcoi medieval, per on discorrien els seus carrers i muralles, visitant les torres rehabilitades i apreciant les restes conservades d’aquella vila fundada per Jaume El Conqueridor. També passava per edificis com l’Església i el Casal de Sant Jordi, la seu de la «filà Chano» i les Torres Na Valora i N’Aiça per a finalitzar en la plaça de Dins.

Durant el mes de juny es passarà a descobrir La Ciutat Dormida, és a dir la ruta pel cementeri, de juliol a novembre la Ruta Europea del Modernisme i al desembre serà el torn per als més xicotets, de la mà de Tirisiti.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, afirma que «treballem per a dinamitzar la destinació amb activitats que atraguen visitants, i les rutes Descobreix Alcoi estan sent un bon exemple de producte desestacionalitzador, que a més es treballa per a adaptar a diferents temàtiques per a aconseguir que el turista repetisca la seua visita a la nostra ciutat».