Europa celebra el seu dia hui, dimecres 9 de maig, data que ve marcada per l’aniversari de la «declaració de Schuman». Un dia assenyalat que serveix per a fer balanç de la tasca realitzada des de l’Ajuntament en l’àmbit europeu. Un treball que ha suposat una pluja de finançament a l’últim any des de diferents administracions de distint color polític, amb un total de més de 13 milions d’euros.

En total, a l’Ajuntament s’ha treballat des de 2012 en huit projectes europeus: tres de l’àmbit educatiu (Comenius, Carpe-Essence ja acabats i Xarxa FP, encara en marxa) un centrat en Smart City (Challenger City), un en inserció laboral (Avalem Joves), un en desenvolupament urbà (EDUSI), un en sostenibilitat (Eix ciclista i vianants) i un altre en turisme (Projecte del Molinar). En total s’han rebut més de 13 milions d’euros en finançament europeu, part d’ell a executar fins a 2020.

En l’àmbit educatiu, a l’Ajuntament es treballa amb enfocament europeu des de 2012, amb l’entrada a la xarxa FP, el programa Commenius i el programa Carpe-Essence, ambdós últims ja finalitzats. Cal destacar que actualment, dins de la Xarxa FP, Alcoi és la segona ciutat espanyola que més mobilitats té, només superada per Barcelona, demostrant els bons resultats d’aquest projecte que permet tant que els estudiants alcoians i els docents viatgen a altres països com rebre visitants de tota Europa potenciant l’anomenat turisme educatiu.

Pel que respecte a la inserció, el programa Avalem ha suposat un total de més de 2.300.000 euros, cofinançats pel FSC (Fons Social Europeu) i Generalitat; el projecte d’una via per a ciclistes i vianants des de Zona Nord a Batoi per fomentar la sostenibilitat amb 410.000 euros i el del turisme en el Molinar amb 496.675 euros més de Fons Feder, a través de la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat. L’EDUSI (Estratègia urbana sostenible) va ser el més quantiós, a través del Ministeri d’Hisenda, suposaran 10 milions d’euros en subvencions per a executar fins al 2020.

L’alcalde, Toni Francés, explica: «Hem passat molts anys aïllats del món, diferents legislatures on Alcoi ha perdut la capitalitat en la Comunitat i on hem estat d’esquenes a Europa i les grans oportunitats de finançament que hi ha a la Unió. L’objectiu del govern des que estem governant és clar: posicionar a Alcoi com a referent d’innovació i, des d’aleshores, hem fet hui projectes i hem rebut subvencions de milions d’euros».

L’alcalde destaca que «és cert que els projectes europeus requereixen molta feina: equips transversals, documentació específica, requisits de comunicació… Però són molt importants per al finançament d’un ajuntament. És cert que altres administracions ens pregunten com aconseguim tantes subvencions, la resposta és senzilla: objectius clars, un pla de ciutat de llarg recorregut, implicació dels treballadors i molta feina. Des dels diferents departaments seguim treballant per a presentar nous projectes i rebre més subvencions».

«Per poder tenir subvencions i programes europeus també s’ha realitzat la reestructuració de Recursos Humans dins de l’Ajuntament. És necessari tenir funcionaris amb anglès i coneixement de com funcionen els programes europeus, i per això hem hagut de reestructurar alguns departaments aprofitant els tècnics que ja teníem a l’ajuntament. Altres ajuntaments tenen departament d’assumptes europeus, nosaltres sense tenir una àrea com a tal sí que tenim un grup transversal que treballa amb una clara orientació a aconseguir programes» afegeix Francés.

Cal destacar també que les subvencions han suposat també una intensiva creació de llocs de feina directes i indirectes. En total, més de 200 persones han sigut contractades directament per l’execució dels huit programes i s’espera que la xifra continue augmentant fins a 2020 que acabarà d’executar-se l’EDUSI.