La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha informat les organitzacions agràries i cooperativistes de la Comunitat Valenciana de l’aparició d’un sèptim focus de Xylella fastidiosa en la província d’Alacant i de les mesures adoptades com a conseqüència dels nous positius, que no modifiquen l’àrea fitada.

Ha sigut en el curs d’una reunió amb el sector en què han participat AVA, La Unió, ASAJA Alacant, FEPAC, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, AILIMPO, Comité de Gestió de Cítrics i ASFPLANT. Acompanyat pel director general d’Agricultura, Roger Llanes, el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha explicat, així mateix, que la Conselleria «treballa sobre un pla de recuperació de la zona que estarà a punt abans de l’estiu».

Els últims positius es troben dins de l’actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre amb plantacions adultes d’ametler. En concret, s’han detectat 32 parcel·les amb ametlers infectats a Alcalalí, Beniardá, Benifato, Benissa, Callosa d’en Sarrià, Confrides, Llíber, Tàrbena, i Xaló.

La declaració s’ha efectuat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per mitjà d’una resolució de la conselleria, que pot consultar-se en l’enllaç següent: http://bit.ly/2Kw3hmj.

Entorn de les noves parcel·les infectades pel bacteri, la Conselleria ha adoptat unes mesures fitosanitàries d’eradicació i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal, les mesures fitosanitàries d’eradicació i control que establix la Decisió d’execució (UE) 2015/789 de la Comissió. Així mateix, la Conselleria ha comunicat al Ministeri la nova situació.

Als representants de les organitzacions, cooperatives agràries i planteristes se’ls ha comunicat que en la zona demarcada s’han pres un total de 7.489 mostres, sent 209 mostres d’ametler positiu, que pertanyen a 178 parcel·les d’ametler.

Zona d’eradicació

La zona d’eradicació, que es comprén les parcel·les infectades més una ràdio de 100 metres al voltant, ocupa 1.178 hectàrees en què hi ha 1.803 parcel·les amb ametlers que sumen un total de 681 hectàrees i més de 54.700 ametlers susceptibles de ser eradicats.

Fins a finals d’abril s’han suprimit 10.620 ametlers, així com part del sotabosc en terreny forestal. En la busca dels vectors del bacteri, s’ha utilitzat la tècnica d’aplete, per mitjà de la que s’han capturat 2.165 insectes, dels que s’han analitzat un total de 1.107, havent-se detectat la presència del bacteri en 23 d’ells.

Així mateix, s’ha procedit a retirar les trampes cromotròpiques grogues que es van situar en la contornada de les parcel·les positives atés que altres procediments estan sent més efectius per a la captura d’insectes. Es mantenen les trampes en la xarxa establida que compta amb més de 1.100 punts d’instal·lació de trampes.

En data final d’abril, hi ha un total de 554 recursos d’alçada presentats i 7 Procediments Contencioso-Administrativo contra els treballs d’eradicació, ja que l’Ajuntament de Guadalest ha interposat un nou recurs contra la sisena decalaració de positius, i diversos afectats han presentat nou recurs contra la Resolució de la tercera.

En la zona demarcada actual hi ha un total de 31 proveïdors de material vegetal, que tenen restringit el moviment de vegetals especificats a la zona demarcada.

Ajudes per indemnització

Cal recordar que la Conselleria ha convocat les ajudes indemnitzatòries als propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la Xylella fastidiosa, de les que recentment ha ampliat el termini, que regirà des de l’endemà de la destrucció del material vegetal afectat fins al 15 de novembre de 2018.

Recentment, la conselleria ha elaborat i distribuït unes recomanacions per al maneig dels vectors, i està treballant junt amb el Comité d’experts en l’elaboració d’un document que plantege cultius alternatius a l’ametler i en un Protocol de Bioseguretat per als Vivers.

A més s’està treballant amb el Govern central en un esborrany de Reial Decret sobre condicions dels operadors professionals per a protegir el material de plantació enfront d’insectes vectors de plagues cuarentenarias, no sols de Xylella sinó d’altres greus malalties com el HLB dels cítrics i la Flavescencia daurada de la vid.

La Conselleria ha impartit nombroses xarrades formatives i informatives, tant pel personal del Servici de Sanitat Vegetal, com per personal de l’IVIA i personal de La Unió de Llauradors. A més, disposa d’una pàgina web específica (https://www.xylella.es) i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i un adreça electrònica xylella@gva.es per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir. Així mateix, actualitza la informació disponible sobre plagues en: http://www.agroambient.gva.es/web/agricultura/plagues-i-roïnes-herbes.