El regidor d’Innovació i ciutat intel·ligent, Manolo Gomicia, ha estat els últims dies a Brussel·les, en la reunió del projecte «Digital Cities Challenge». Alcoi és una de les ciutats seleccionades, només tres en Espanya, per aquest programa de la Unió Europea. El dimecres a iniciativa de la Comissió Europea, el tècnic municipal de Smart City va presentar el projecte alcoià emmarcat dins de l’estratègia «Alcoidemà». La ciutat també ha explicat altres projectes com «Àgoralab», essent aquesta iniciativa la més votada entre els assistents de les presentades en la seua ronda.

La delegació alcoiana també ha aprofitat per a reunir-se amb diferents ciutats de països com Grècia, Holanda i Irlanda així com per conèixer també els altres dos projectes espanyols seleccionats: Algeciras i Granada, ciutat a les que acompanya la Federació andalusa de municipis. La Diputació d’Alacant, amb el diputat, Adrián Ballester, també ha acompanyat a Alcoi en la presentació.

Gomicia ressalta la importància de que la ciutat estiga present en un entorn europeu on poder comparar-se amb altres territoris i alhora fer contactes institucionals: «Estem contents dels resultats d’aquest dies, d’una banda hem comprovat que els nostres projectes són realment innovadors i els valoren molt positivament per part d’altres països europeus, i d’altra, hem arreplegat noves idees i contactes institucionals per a seguir treballant noves iniciatives per seguir transformant la nostra ciutat».

Alcoi també ha conegut a l’especialista de nacionalitat espanyola que Europa subvenciona per a que ens assessore al llarg de any i mig en la digitalització de la ciutat. Cal recordar que «Digital Cities Challenge» es un programa de la Comissió Europea, finançat a través de COME que té com objectiu ajudar a les ciutat a desenvolupar i implementar polítiques digitals destinades a empreses, treballadors i emprenedors.

El projecte suposa que personal europeu proporcionarà assessorament independent i expert als líders de la ciutat i a les parts interessades clau (stakeholders), acompanyant-los en el procés de transició cap a una transformació digital plena de la ciutat. Aquests serveis s’executaran sense cost per a la ciutat i en l’idioma local, durant un període de 14 a 18 mesos, per aconseguir els objectius de millora proposats.

La digitalització integral de les ciutats a les pròximes dècades, incidirà en grans canvis organitzatius i socials, que afectaran tant a la gestió dels serveis públics com a aspectes relacionats amb el desenvolupament de la Societat de la Informació en la ciutadania i les empreses. L’objectiu d’aquests esforços són el progrés econòmic i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania d’Alcoi.