Els espais museístics de la nostra ciutat van oferir unes jornades de portes obertes entre el 18 i 20 de maig amb ocasió de la commemoració del Dia Internacional dels Museus, iniciativa en què participaren un total de 2.604 persones. Més enllà d’entrada gratuïta durant aquests tres dies, els visitants també van poder gaudir d’una nodrida programació d’activitats que es va articular a través dels sis museus de la ciutat: el Museu Arqueològic Municipal, el Museu Alcoià de la Festa, el Museu Explora, el Refugi de Cervantes, la Capella de l’Antic Asil, i el Museu Provincial de Bombers -Muboma-.

Les activitats van començar divendres 18, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. El Museu Arqueològic va organitzar una visita guiada pel Poblat Iber del Puig per mitjà de les ulleres d’immersió, en horari de matí i de vesprada. Van participar un total de 45 persones.

Aquest mateix divendres va haver una visita guiada amb Mònica Jover a la Capella de l’Antic Asil, on l’artista alcoiana va explicar la seua pròpia exposició als 57 assistents.

El dissabte es van dur endavant la major part de les iniciatives, repetint el Museu Arqueològic i La Capella, que van tindre 162 i 53 assistents respectivament.

L’Explora va preparar activitats per a xiquets al museu i va comptar amb un total de 175 participants. Per la seua banda, el refugi va tindre visites guiades i va organitzar un recital de poesia a càrrec d’Enrique Martínez; en total van assistir 162 persones durant tot el cap de setmana.

Per últim, indicar que el MuBoma va acollir dissabte tres activitats diferents, amb la visita ‘Connectats pel Riu’, una altra teatralitzada amb tallers i contacontes, i finalment el concert de Jesús Lara & el Quartet Atòmic; 597 persones van passar dissabte per aquest Museu i 195 el diumenge, quan van fer un desdejuni popular i el joc en família ‘Connecta’t al MuBoma’; el total de participants va ser de 792.

Diumenge va haver una visita guiada, el taller ‘Porta al Passat’ i animacions per a xiquets al Museu Arqueològic Municipal ‘Camil Visedo’, amb 187 participants. En total aquest Museu va tindre 394 assistents.
L’Explora va rebre 114 visitants el diumenge, que van poder gaudir d’una visita guiada i del concurs ‘Fes el teu fòssil amb plastilina’ a la sala paleontològica d’Isurus.

A més, cal indicar que 85 persones van anar a les visites guiades a les pintures rupestres de la Sarga.
Finalment, indicar que pel Museu Alcoià de la Festa (MAF) van passar 766 visitants durant tot el cap de setmana, aprofitant la jornada de portes obertes.

La regidora, Lorena Zamorano, ha afirmat que «aquesta activitat pot ser molt profitosa per Alcoi i hem d’agrair a tota la societat que ha participat; és molt important que entre els museus tinguem aquesta unió per a aportar als ciutadans una varietat i una oferta que crec que és la millor de l’interior».