Alcoi ha estat present en el IV Congrés nacional de Ciutats Intel·ligents de Madrid i ha presentat els avanços que la ciutat ha assolit en matèria d’estalvi energètic. Fins a un 70% d’estalvi s’ha aconseguit gràcies al nou sistema de lluminària led als polígons, passant d’un consum de 468.000 kwh/any als 136.464 kwh/any amb la tecnologia led. Aquesta consecució ha permés doncs que el projecte Smart City d’Alcoi fóra inclòs pel comité tècnic del Congrés al llibre de Comunicacions i Projectes que s’ha repartit entre els assistents.

Recordem que el nou sistema d’enllumenament led s’emmarca dins del projecte de ciutat Smart City, i que a la vegada ha estat finançat com a part del Pla de Modernització dels polígons impulsat per la Generalitat.

Un dels aspectes claus del nou sistema és el seu caràcter autònom. Això significa que, per exemple, les lluminàries que estan ubicades als passos de vianants s’il·luminen automàticament gràcies a uns sensors que detecten presència. El canvi de lluminària suposa un estalvi energètic del 70%, que es pot incrementar amb un 15% més gràcies a estar també telegestionat. D’altra banda, cal destacar també la sostenibilitat de les instal·lacions ja que el subministre l’aportarà una planta fotovoltaica, incorporada també dins del projecte.

El Congrés Ciutats Intel·ligent de Madrid va començar ahir i continuarà durant la jornada d’avui a l’espai «La Nave» de l’Ajuntament de Madrid. A la cita madrilenya es potencia l’intercanvi de coneixements i experiències sobre les ciutats intel·ligents espanyoles, les quals utilitzen la tecnologia i la innovació com a ferramentes per al desenvolupament.

D’altra banda, cal destacar tots els esforços que la ciutat ha realitzat en el tema Smart City, amb l’aprovació tant de l’EDUSI, subvencionada amb 10 milions d’euros de Fons feder que compta amb una línia especifica per a ciutat intel·ligent com per l’estratègia municipal específica en aquest àmbit. El intens treball realitzat en aquesta àrea ha permés també que la Comissió Europea seleccionara a Alcoi per al programa «Smart Challenge Cities», essent amb Algecieras i Granada, els únics municipis seleccionats en Espanya.