L’Ajuntament d’Alcoi ha impulsat per segon any consecutiu el projecte ‘Educació per a la participació’ amb el qual es busca conscienciar els alumnes de primària al voltant de la importància de la participació ciutadana. Aquest matí han fet l’acte de cloenda a la plaça on han presentat les propostes.

Aquest matí han participat 3 representants de cada col·legi de totes les classes de 5é de primaria que han pres part al projecte i han mostrat el treball que han estat fent durant un mes al voltat de conceptes imprescindibles per a la participació com la solidaritat, igualtat de gènere, bé comú, diversitat i convivència.

Han explicat que signifiquen eixos valors per a ells i després han donat a conèixer les seues propostes er a millorar la ciutat, destacant temes com l’accessibilitat, oci educatiu i la necessitat de més zones verdes.
Han presentat les propostes que han prioritzat entre totes les classes i el CLIA -Consell Local d’Infància i Adolescència- aquestes ja havien passat la fase de viabilitat per part de l’ajuntament i ara es faran les activitats per ordre de prioritats amb un pressupost total de 20.000 euros.

La regidora de Democracia Participativa, Maria Baca, assegura que «la iniciativa ha fet ús d’unes dinàmiques grupals amenes que han afavorit la presa de consciència sobre valors com la solidaritat, el bé comú o la convivència». L’objectiu amb el vessant educatiu i pedagògic de la iniciativa, continua l’edil, és «constituir les escoles com espais relacionals i de construcció de democràcia, promoure els processos de consciència crítica, i al mateix temps donar a conèixer els Pressupostos Participatius».
Les sessions de treball s’han efectuat amb els alumnes de cinqué, durant el mes de maig, aquest matí ha tingut lloc la culminació del treball amb la presentació de les propostes que han sorgit dels tallers.

Les dinàmiques grupals s’han dut a terme mitjançant dues sessions de 90’ cadascuna, la primera d’elles constituïda per grups no superiors a 25 alumnes, i la segona amb possibilitat de grups de major nombre. D’aquestes dues sessions es van seleccionar un conjunt de propostes que, que han estat prioritzades amb l’estreta col·laboració del Consell Local de la Infància i Adolescència (CLIA). Es prioritzarà que les propostes siguen inclusives, que es puguen finançar amb una partida de despesa corrent, i que no dupliquen iniciatives ja posades en marxa prèviament per l’administració local. No obstant això, els alumnes també han pogut proposar els seus propis criteris.

La relació de centres que participen en la iniciativa és la següent: els col·legis públics El Romeral, Sant Vicent, Horta Major i Miguel Hernández; així com els centres concertats Sant Vicent de Paül, Sant Roc, Sagrada Família, La Presentación, Salesià Sant Vicent Ferrer, Salesià Joan XXIII, Santa Ana i José Arnauda.