L’últim ple municipal va aprovar, amb el vot a favor de tots els grups polítics, el «Pla Director Alcoi Smart City». Un pla que pretén ser un document viu i eficient al qual es puguen afegir diferents accions així com redissenyar les actuals. Un full de ruta de la qual han participat diferents col·lectius i entitats aportant punts de vista i suggeriments. De les accions proposades pel pla, algunes ja s’han realitzat, i unes altres estan en marxa o planificades. Cal recordar que Alcoi ha sigut seleccionada per la Comissió Europea per al projecte d’assessorament «Digital Cities Challenge» i la Diputació d’Alacant l’ha nomenat ciutat pilot en aquest tema.

El «Pla Director Alcoi Smart City» és l’instrument que ha de dirigir, de forma continuada, les accions de Govern per a concretar i definir un model de ciutat intel·ligent, que puga evolucionar amb els temps. El full de ruta s’estructura segons projectes o iniciatives individuals que atenen a reptes concrets, identificats durant la fase d’anàlisi del projecte i que s’agrupen segons continguts lògics, que s’agrupen sinèrgicament i que pretenen donar solució a reptes identificats, bé a través de tecnologia, bé a través de l’ús innovador dels recursos disponibles.

Aquests projectes i reptes es divideixen en les àrees de Salut i Esport; Mobilitat i Transport; Dinamització Econòmica, Turisme, Educació i Joventut; Medi ambient; Eficiència i Energia; Cultura i Reptes Socials.

El «Pla Director Alcoi Smart City», a més d’accions i reptes, inclou entre uns altres, una estructura organitzativa, indicadors, projectes estratègics relacionats i una planificació temporal dels diversos projectes i/o reptes.

L’alcalde, Toni Francés, destaca el repte conjunt que suposa ser una ciutat intel·ligent: «Alcoi canvia per a oferir-nos més possibilitats. Una Smart City és una ciutat que satisfà les necessitats de les seues generacions actuals i futures. Una ciutat compromesa amb el seu entorn: eficient energèticament, sostenible mediambientalment i compromesa amb els elements culturals i històrics».

Francés afig: «Quan parlem de ciutat intel·ligent, parlem de ser una ciutat en la qual el seu Govern, les seues infraestructures i els seus serveis públics són eficients i interactius però també del protagonisme dels ciutadans. És imprescindible la participació en els processos de la ciutat i implicació en les decisions del futur per part de la ciutadania: estalviar energia, utilitzar les noves tecnologies, reciclar, disminuir l’ús de transport privat i utilitzar energies renovables… Si Alcoi tenen ciutadans intel·ligents, Alcoi serà una ciutat Smart».

Abans de la seua aprovació, el document es va presentar al Consell Econòmic i Social (CES), a la totalitat d’empleats municipals i grups polítics i s’ha debatut amb membres de l’entorn educatiu i empresarial de la ciutat, rebent aportacions de diversa índole per part de tots aquests agents.

Diversos dels projectes i accions incloses en aquest pla director ja estan en funcionament: el projecte Àgora, la iniciativa ÁgoraLab, la plataforma TicketAlcoi, la càtedra Smart City amb l’EPSA, la Seu Electrònica de l’Ajuntament d’Alcoi, projectes d’eficiència energètica, l’aplicació web de Rutes Saludables o el portal Alcoi SmartCity (https://smartcity-alcoi.com/) des d’on el ciutadà pot contribuir al disseny de la seua ciutat, conéixer els projectes en marxa i tenir accés a la totalitat dels mateixos i al mateix document del pla director.

D’altra banda, l’alcalde, Toni Francés s’ha reunit aquesta setmana amb el vicepresident i diputat de Bon Govern de la Diputació d’Alacant, Adrián Ballester, per a començar a veure les accions que la Diputació realitzarà en l’àmbit de la Smart City dins del seu projecte «Pla Estratègia Alacant Smart Province». Alcoi ha sigut escollida ciutat pilot per a engegar aquesta proposta, que s’exportarà a la resta de municipis.

La ciutat compta amb altres projectes estratègics alineats amb el «Pla Director Alcoi Smart City», com són el Pla Estratègic, l’Estratègia DUSI, subvencionada amb Fons FEDER, o el recent projecte europeu del «Digital Cities Challenge». D’ací a poc temps s’engegaran altres projectes del full de ruta com el Geoportal, projectes de dinamització econòmica, el smart pàrquing (pàrquing intel·ligent) i una iniciativa pilot de reg intel·ligent entre uns altres. La planificació temporal prevista es troba també en el mateix document.