Fins a 92 dones s’han vist afectades a la nostra ciutat durant els primers cinc mesos de 2018 per casos de violència masclista. La xifra, que respon als registres de la Policia Local i Nacional, es va donar a conèixer divendres passat a la reunió de seguiment del sistema Viogen, encarregat de fer un seguiment integral dels Casos de Violència de Gènere. A l’encontre també es va posar en evidència que les agressions cada vegada es produeixen en edats més primerenques, i que la franja d’edat on major increment de casos s’ha donat és la d’entre els 18 i els 30 anys.

S’ha de dir que les 92 víctimes responen tant a nous casos com a d’altres que disposen d’un seguiment previ. D’aquests, la Policia Local ha tingut constància de 30 casos, mentre que la Policia Nacional d’altres 62. D’altra banda, la Policia Nacional ha realitzat entre gener i juny 50 atestats per casos de violència de gènere, el 59% dels quals s’ha arxivat i per tant no ha requerit mediació judicial.
En relació als cada cop més precoços casos de violència masclista, des de l’Ajuntament es destaca la realització del Pla Municipal d’Igualtat així com de la recent campanya en festes de Sant Jordi sobre les violències masclistes, aprovada per la Mesa de la Igualtat. En la reunió es va destacar la necessitat d’incidir entre els més joves amb campanyes de prevenció i conscienciació. Les campanyes de formació estan realitzant-se des de fa temps a Alcoi, tant per part de Rut Tomás, l’agent d’igualtat de l’Ajuntament, com des de la Policia Nacional com des d’associacions com ACOVIFA amb formació als centres educatius.
«A més, cal destacar que cada vegada els centres ens demanen formació en classes d’alumnes més joves pel que hem hagut d’adaptar els continguts. No obstant això, haurem de revisar tot el que es fa i intensificar les accions ja que ens preocupa molt les edats en que estan produint-se els casos de violència masclista» explica la titular de Polítiques Socials, Aroa Mira.
Mira recorda que, d’altra banda, «el trasllat de l’Oficina d’Atenció a la Víctima als nous jutjats resulta molt beneficiós, ja que les afectades tenen a un mateix espai tots els serveis necessaris per a casos de violència de gènere». L’Oficina ha reforçat recentment la seua plantilla amb una psicòloga, «incorporació àmpliament demandada per les víctimes» destaca Mira.
Cal dir que l’Oficina d’atenció a la víctima també disposa d’un servei telefònic d’atenció i protecció a les víctimes de la violència de gènere (ATENPRO), a través del qual s’han enregistrat 124 incidències a la ciutat, cap d’elles que presentara risc extrem. En Alcoi, 43 víctimes de la violència de gènere són receptores d’aquest servei, del qual es pot obtenir més informació al següent enllaç.

A l’encontre del divendres es donaren cita els següents agents: la Cap d’Unitat contra la violència contra la dona de la Subdelegació del Govern, Purificación Algaba; els regidors alcoians de Polítiques Socials i Seguretat, Aroa Mira i Raül Llopis respectivament; el comissari de la Policia Nacional d’Alcoi, Jesús Sánchez; el subinspector del Cos Nacional de Policia, Luis Sansalvador; l’Intendent Cap de la Policia Local, David Lerma; les dues responsables de VIOGEN en la Policia Local; la lletrada de l’Oficina d’Atenció a les víctimes Mónica Corbí; la gerent de l’Àrea de Salut, Roser Falip; l’agent d’igualtat Rut Tomàs; i el director d’Atenció Primària, Rafa Vàzquez.