El passat 8 de juny es va celebrar la cloenda del projecte ‘Educació per a la participació’, iniciativa en què durant la primera meitat de 2018 han participat els alumnes de 5é de primària d’11 centres escolars de la nostra ciutat. Mitjançant dues sessions de 90’, cadascun dels alumnes va poder treballar, gràcies a una metodologia dinàmica, valors com la convivència, la solidaritat, la igualtat de gènere, la inclusió i el bé comú. Fruit d’aquestes sessions, i a través dels vots dels mateixos alumnes, s’han preseleccionat set activitats lúdiques que hauran d’adaptar-se als 20.000 € amb què està dotat el projecte.

La primera activitat a organitzar serà una festa de la bromera; tindrà lloc aquest dissabte 23 al carrer Montduber de Batoi  entre les 19 h i les 23 h. La resta d’activitats, més votades foren: una jornada de videojocs i realitat virtual; una scape room de realitat virtual; una activitat d’invasió zombie; una activitat de Máster Xef; un taller de gelats i dolços; i una carpa mòbil amb diferents activitats. L’organització d’aquestes últimes, com s’ha dit, està condicionada al pressupost del projecte.

Pel que fa al desenvolupament del programa ‘Educació per a la participació’, en setembre de l’any passat ja es va dur endavant una experiència pilot d’aquest projecte; en aquell cas dirigida als alumnes de 6é de primària i que va servir com a presa de contacte de cara a l’edició d’enguany.

La primera de les dues sessions es va desenvolupar de manera escalonada als 11 centres -tots a excepció de ‘La Salle’ i ‘La Presentación’- entre el 26 d’abril i el 10 de maig. Durant aquestes sessions es posaren en marxa metodologies participatives, es debateren i es proposaren diverses activitats, i es motivà la reflexió al voltant dels cinc valors esmentats anteriorment. Per a la segona sessió, entre els dies 21 i 29 de maig, es van reforçar els conceptes treballats anteriorment i es va consensuar un llistat de propostes per a la ciutat. Finalment, el 8 de juny, tingué lloc una jornada de convivència i d’exposició dels resultats a la Plaça d’Espanya. Davant de la presència de l’alcalde, Toni Francés, i de la regidora de Participació, María Baca, els alumnes exposaren totes les parts del procés en què havien participat. Els seus treballs, exposats durant aquella jornada, encara poden ser contemplats al rebedor de la Casa Consistorial.

L’edil María Baca destaca el següent: «La participació de xiquets i xiquetes és essencial per a fomentar la democràcia i aconseguir el canvi social. Amb aquest projecte pretenem que els alumnes siguen autònoms i que aprenguen a desenvolupar la seua creativitat i pensament crític».