Els Anys Europeus contemplen temes específics per impulsar el debat i el diàleg dins i fora dels països sensibilitzant a la ciutadania i propiciant el debat sobre la nostra història i valors comuns.  Aquest any se celebra l’any europeu del Patrimoni Cultural, i dins de l’agenda d’activitats realitzades en països de tota la Unió, s’han triat les I jornades tècniques sobre intervenció en el patrimoni modernista, que tindran lloc el proper mes de setembre dins de la Setmana Modernista d’Alcoi. El lema escollit aquest any és «El nostre patrimoni: on el passat es troba amb el futur», incidint que el patrimoni no és únicament un llegat del passat, sinó que també contribueix a crear el futur tant dels nostres països com de la Unió Europea.

Les I Jornades Tècniques sobre intervenció en el Patrimoni Modernista compten ja amb el seu logo de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, demostrant la serietat d’un projecte que contribueix als objectius de la marca europea. Les jornades alcoianes proporcionarà als assistents els principals coneixements per plantejar i executar una intervenció correcta, s’abordarà la metodologia, els criteris, les tècniques històriques, els sistemes actuals i la normativa. El curs està obert tant a tècnics (arquitectes, aparelladors, enginyers) com a promotors o agents vinculats amb el patrimoni arquitectònic de forma general. S’oferiran una visió completa i pràctica, que permetrà als assistents disposar dels principals coneixements per dur a terme satisfactòriament els seus projectes d’actuacions en edificis històrics modernistes.

Aquestes jornades organitzades per l’Ajuntament d’Alcoi, l’estudi ARAE i la Universitat d’Alacant, es realitzaran la tercera setmana de setembre i formen part de l’àmplia programació de la II Setmana Modernista que presenta un complet programa d’esdeveniments que aquest any es consagra a la figura de Lorenzo Ridaura.

ARAE Patrimoni i Restauració, és l’agent local que proposa aquesta activitat dins de la celebració europea. Aquest estudi d’arquitectura especialitzat en gestió i intervenció en patrimoni porta anys col·laborant com a agent local (sota la supervisió de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport) en les activitats que des d’Europa es coordinen en les Jornades Europees del Patrimoni (#JEP). Aquest any tan assenyalat per al sector del patrimoni i la seva salvaguarda, han contribuït a completar el calendari d’esdeveniments europeus.