Ahir a la vesprada es va constituir el Consell de la Formació Professional d’Alcoi. Aquest òrgan de participació ha sorgit després d’una iniciativa del CES, Consell Econòmic i Social i està format per representants de centres educatius, agrupacions empresarials, sindicats, entitats i grups polítics.

El Consell de la Formació Professional s’ha constituït com a plataforma estable de treball dels diferents agents educatius, socials i econòmics que operen a l’entorn local, amb l’objectiu principal de fomentar la Formació Professional i la plena inserció laboral i professional de les persones joves de la ciutat.

Està presidit per l’alcalde, Toni Francés i format per representants del Govern Municipal i els grups polítics que formen la corporació municipal, així com FEDAC, Cambra de Comerç i Indústria, UGT, CCOO, IES Cotes Baixes, CIP FP Batoi, IES Pare Vitòria, Salesianos Juan XXIII, Sant Roc, San Vicente de Paúl, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, Campus d’Alcoi UPV i Aitex.

Aquest Consell naix amb els objectius de participar en una planificació coherent de l’oferta de Formació Professional (reglada per l’ocupació), així com en els programes d’Orientació Ocupacional i altres accions dirigides a la inserció, atenent tant les necessitats reals de la ciutadania, com les de l’entorn socioeconòmic. També difondrà aquesta oferta formativa a través de la creació d’un catàleg – guia per l’orientació i donarà difusió i promoció de l’oferta educativa i formativa de la ciutat.

Altres de les finalitats que durà endavant seran crear àmbits que afavorisquen les sinergies entre el sistema de Formació Professional Inicial i Continuada i la pràctica laboral en els centres de treball, permetent la utilització dels equipaments industrials i les infraestructures per facilitar la requalificació professional, així com facilitar la formació i ocupació de les persones adultes que han tingut dificultats per accedir a la formació ordinària i realitzar totes aquelles accions i activitats que afavorisquen el procés d’inserció social i professional de la joventut.

En la primera reunió van acordar que es reuniran de manera trimestral i a la pròxima sessió s’aportaran les dades de l’estudi que s’ha realitzat des del Pacte Territorial i que indica quines són les necessitats de les empreses respecte a la mà d’obra qualificada. Els centres educatius donaran també les xifres d’estudis i estudiants, primer pas per a fer un diagnòstic del nostre territori.

L’alcalde, Toni Francés, considera aquest ens com «una plataforma estable de treball dels diferents agents (socials, educatius i econòmics) amb l’objectiu de fomentar la formació professional i la plena inserció laboral, per al Govern Local és prioritària la necessitat d’establir uns mecanismes de cooperació estable i permanent entre els sistemes educatiu i productiu».

Alcoi forma part de la Xarxa FP des de fa 6 anys, «una aposta municipal que està sent un èxit i està donant resultats molt satisfactoris», ressalta Francés.

Recordem que durant el 2017, Alcoi ha registrat el nombre més gran de mobilitats d’estudiants i staff des de la seua incorporació al projecte, aconseguint el seu rècord en realitzar un total de 63 mobilitats d’estudiants i 38 de staff, és a dir 101 mobilitats totals.

«La nostra ciutat està aconseguint un impuls i potenciació del procés d’internacionalització dels centres d’FP. Gràcies a Xarxa FP s’està afermant l’aliança estratègica dels nostres centres amb uns altres de municipis pertanyents a la Xarxa Mercantec en Viborg (Dinamarca), OSAO en Oulu (Finlàndia), entre altres», indica l’alcalde.

Cal destacar també que el progrés en el nombre de mobilitats és un fidel reflex de l’aposta decidida de l’Ajuntament d’Alcoi per la internacionalització de la Formació Professional en el municipi així com per la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica amb els centres d’FP i la implicació d’empreses locals que s’han sumat a aquest projecte.

Alcoi se situa en el 4t lloc en el rànquing general de mobilitats de tota la Xarxa FP, sent superada per Berlín, Barcelona i Zwolle, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi.