Al municipi d’Alcoi es durà a terme la pròxima tardor el Congrés d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, que coordina la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i on es presentaran novetats sobre investigacions, noves tecnologies i gestió administrativa i turística relacionades amb el patrimoni cultural.

Del 29 de novembre a l’1 de desembre, experts en art rupestre es reuniran per a divulgar les seues investigacions i conéixer els diferents models de gestió administrativa i turística, protecció i divulgació dels conjunts rupestres.

El programa del congrés combina conferències tècniques amb la visita guiada a la Sarga i al Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi. Les conferències abordaran temes com els avanços tecnològics en l’anàlisi de pigments, documentació i registre de les troballes o la gestió de divulgació en el desenvolupament d’itineraris culturals i en la protecció legislativa dels entorns rupestres.

A més, el congrés obri el termini per a presentar comunicacions relacionades amb «20 anys d’investigació i 20 anys de gestió turística de l’art rupestre». Es farà una selecció d’un màxim de cinc comunicacions per cada una de les ponències per a la seua exposició, que seran publicades en les actes del congrés. Els assistents que desitgen presentar una comunicació hauran de remetre a la Secretaria Tècnica i d’Organització un resum amb una extensió no superior a les 400 paraules abans del dia 28 de setembre de 2018.

La inscripció per a assistir al congrés és gratuïta enviant un correu electrònic a arterupestre@alcoi.org, i s’ha d’indicar en l’assumpte el text següent: Inscripció al Congrés d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani. Alcoi 2018.

La celebració d’aquest congrés es va anunciar en el Carampi (Consell Assessor d’Art Rupestre del Mediterrani de la Península Ibèrica), que es va reunir el passat mes de maig a València i en el qual la Comunitat Valenciana en va assumir la Secretaria per a impulsar la coordinació de polítiques comunes entre les comunitats autònomes amb art rupestre en el seu territori: Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Catalunya i Múrcia.

Enguany es compleix el 20 aniversari de la inclusió en la Llista de Patrimoni Mundial de l’art rupestre mediterrani i, junt amb el Congrés d’Alcoi, s’estan duent a terme altres accions de divulgació del patrimoni rupestre com l’edició de cartells amb figures dels jaciments valencians més representatius: de l’art llevantí s’ha triat l’abric del Lucio (Bicorp); de l’esquemàtic, la bassa de Calicanto (Bicorp); del macroesquemàtic, el Plans de Petracos (Castell de Castells), i del paleolític, la cova de les Maravelles (Gandia).