Ahir dijous a la vesprada, es va celebrar al Centre Cultural Mario Silvestre, el primer plenari del nou Consell de Cultura d’Alcoi i la primera decisió d’aquest nou òrgan de participació ciutadana va ser l’elecció dels Premis Nou d’Octubre 2018. Els guardons institucionals, que va crear l’Ajuntament d’Alcoi en 2016, premiaran aquesta edició a la coreògrafa i ballarina, Sol Picó a títol individual; i al Centre Excursionista d’Alcoi, a títol col·lectiu. Tots dos rebran el seu premi el proper nou d’octubre al Teatre Calderón en l’acte institucional que se celebra dins de les activitats d’aquesta festivitat valenciana.
Cal recordar que en les anteriors edicions, l’Ajuntament va donar el guardó a Joan Valls a títol pòstum en la categoria individual i a les Associacions de Veïns, col·lectivament, en la primera edició del 2016. En 2017, els guardonats van ser Roman de la Calle i Faula Teatre.
Tal i com explica, Raül Llopis, regidor de Cultura: «Hi havia diferents propostes, i es que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals però és evident que els elegits són clars mereixedors d’aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d’Octubre de l’Ajuntament d’Alcoi són molt apreciats pels guardonats, a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia».
En referència als premiats, cal recordar que l’alcoiana Sol Picó és una de les figures internacionals més importants de la dansa contemporània actual sense desmerèixer la pràctica d’altres disciplines com la dansa clàssica i espanyola. Reconeguda tant a Espanya com fora de les nostres fronteres, al llarg de la seua trajectòria artística ha rebut diferents guardons i premis. Picó és també una dona compromesa amb la igualtat i ha denunciat i reflexionat sobre l’univers femení, els estereotips i la violència masclista als seus espectacles. L’ampli palmarès de premis de l’alcoiana inclou, entre d’altres, el Premio Nacional de Danza 2016, el Premi Nacional de Dansa de Catalunya (2004) el Premi Ciutat de Barcelona de Dansa (2015), diversos premis Max i el Llaurer d’Or de la Universitat d’Alacant.
D’altra banda, el Centre Excursionista d’Alcoi té una llarga història a la nostra ciutat, prop de 70 anys, realitzant una labor de difusió del patrimoni natural d’Alcoi i comarca, així com una constant promoció dels esports de muntanya, organitzant i col·laborant en multitud d’esdeveniments esportius de la ciutat com la Pujada al Montcabrer o el Trail Solidari Ciutat d´Alcoi. Ells són també, any rere any, els encarregats de preparar les fogueres que marquen el camí que Ses Majestats seguiran fins al Campament Reial.
Des de la seua fundació, el Centre Excursionista d’Alcoi ha combinat el seu vessant esportiu amb un altre cultural, treballant pel foment i difusió de la llengua i la cultura valenciana. Així, a principis dels anys seixanta és crea la Secció de Cultura Valenciana del Centre Excursionista d’Alcoi que organitzava cursos per l´ensenyament de la llengua, i conferencies amb escriptors i filòlegs de renom com Joan Fuster o Manuel Sanchis Guarner. La labor del Centre Excursionista d’Alcoi a favor de la natura i cultura autòctona ha estat reconeguda amb el Premi Cabanilles en 2000 i el Premi Joan Valls i Jordà en 2011.

El Consell vol ser dinàmic
El Consell també va tractar ahir diversos punts d’interès per a les comissions i es va acordar treballar contínuament per a donar una utilitat al Consell, tal i com explica el regidor, Raül Llopis: “Volem que el Consell no siga l’espai on bolcar preguntes i que aquest treball es puga fer prèviament, aconseguint així que siga més dinàmic pel que es faran reunions amb el regidor, sempre que ho sol·liciten les comissions». «L’objectiu és que el Consell de Cultura faça un treball més global i, per tant, treballe per a decidir coses del món cultural d’Alcoi però que també puga programara a llarg termini» afegeix Llopis.
Cal recordar que la creació del Consell de Cultura suposa que, al llarg d’aquesta legislatura, la ciutat haja afegit 4 nous òrgans participatius: Mesa Local del Turisme, Mesa del Centre, CLIA (Consell de la infància i la joventut) i Consell de Cultura.