La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Comunitat Valenciana ha decidit iniciar la declaració de Bé d’Interès Cultural de la festivitat de Moros i Cristians d’Alcoi. A l’espera doncs que el Ple de Consell aprove per decret la proposta de BIC, les festes de Moros i Cristians de la nostra ciutat seran les primeres i úniques en rebre aquesta declaració. L’altra de les particularitats d’aquesta declaració és que englobarà la festivitat en el seu conjunt, sense atendre a cap acte en particular.

Els esforços que han donat lloc a la iniciativa han sorgit del treball conjunt entre l’Associació de Sant Jordi, que s’ha encarregat de preparar l’expedient, i l’Ajuntament d’Alcoi, que ha supervisat i impulsat políticament tot el procés.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ressalta el «privilegi» que suposa per a Alcoi aquesta declaració, que permetrà «protegir institucionalment unes festes que s’han convertit per dret propi en unes de les expressions culturals més valuoses de tota la Comunitat Valenciana». Francés afegeix: «Alcoi es convertirà doncs en una de les poques ciutats valencianes en tindre les seues dos principals festivitats amb aquesta declaració, la cavalcada de Reis Mags i les festes de Moros i Cristians».

D’altra banda, el President de l’Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, manifesta que la figura de Bé d’Interès Cultural “garanteix la preservació d’una Festa centenària que evoca les cultures que han conformat la identitat del nostre poble”. És molt important, assenyala el President, que la Conselleria de Cultura “vulga protegir la Festa en el seu conjunt”, destacant el seu valor patrimonial, des de la Diana fins l’Aparició del patró Sant Jordi. “La Festa d’Alcoi és més que desfilades. L’element espectacular es conjuga amb la devoció per Sant Jordi, la solemnitat dels seus actes, la referència històrica a la Batalla d’Alcoi del 1276, el clamorós Alardo i, per descomptat, l’element lúdic. Tot plegat fa única la Nostra Festa”.

La proposta de BIC ha sigut realitzada per la comissió consultiva de festes de Moros i Cristians, encarregada d’establir els criteris per al reconeixement com a BIC de les festes o actes de Moros i Cristians. Cal dir que l’any 2015 aquesta festivitat fou declarada Bé de Rellevància Local a la totalitat de la Comunitat Valenciana, amb la possibilitat de reconèixer com a BIC les festes particulars de cada ciutat, tal com ha ocorregut ara en Alcoi.

La Comissió ha acordat proposar la declaració de BIC del conjunt de la festa de Moros i Cristians d’Alcoi per la singularitat que aquesta festa té per al municipi i per a la resta del món.

La festa de Moros i Cristians d’Alcoi en honor a Sant Jordi Màrtir té una personalitat pròpia des del segle XVI, i va adquirir a mitjan del segle XVIII les característiques que la defineixen. A més de la recreació històrica d’un episodi com és la lluita entre Jaume I i al-Azraq en el context d’enfrontament militar en l’antic Regne de València del segle XIII, els Moros i Cristians d’Alcoi tenen una transcendència social i turística.

El seu reconeixement ve justificat per l’antiguitat, l’estructura i l’organització popular però també pel rigor historicista i el valor escenogràfic de les seues vestimentes, perquè han sigut pioners en la creació d’indumentàries especials, perquè han incorporat la música als festejos i han influït en la consolidació del fenomen bandístic valencià, perquè han contribuït al manteniment d’oficis artesanals i perquè han cooperat en la conservació del patrimoni arqueològic industrial, entre altres aportacions.

Altres reconeiximents

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha decidit aprovar que s’incoe la declaració de la festa dels Moros i Cristians d’Alcoi com a Bé d’Interés Cultural i també els actes de les Ambaixades i la Baixà del Crist de l’Agonia dels Moros i Cristians d’Ontinyent.

Les festes de Moros i Cristians del territori valencià van ser declarades Bé de Rellevància Local l’any 2015 i en l’ordre s’establia la possibilitat de reconéixer com a BIC els actes singulars d’aquestes festes que requereixen més protecció patrimonial per la seua imbricació en el patrimoni cultural.

La proposta ha sigut realitzada per la Comissió Consultiva de festes de Moros i Cristians que és la que estableix els criteris per al reconeixement com a Bé d’Interés Cultural Immaterial d’aquelles festes o actes de les festes de Moros i Cristians d’especial rellevància i significació per al patrimoni cultural valencià i proposa la seua declaració.

Pel que fa als actes de les Ambaixades i la Baixà del Crist de l’Agonia de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent s’estima que l’antiguitat del text de les Ambaixades i els valors patrimonials d’aquests actes són mereixedors de la declaració BIC.

Les Ambaixades conserven els alardos d’època foral, representació simbòlica de l’enfrontament entre les dues cultures. El text de les Ambaixades, escrites per l’escriptor romàntic J. J. Cervino en 1860, conté un valor literari que és necessari preservar.

La Baixà del Crist de l’Agonia és el símbol màxim de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent. És hereva directa de les salves d’honor que disparaven les milícies efectives d’època foral. Una celebració amb més antiguitat que les mateixes festes morocristianes i que es continuen celebrant pràcticament igual que fa 150 anys.

En la mateixa reunió es va analitzar la proposta del Ball Moro i Cristià de les festes de Callosa d’en Sarrià i la Comissió va considerar que la figura de protecció patrimonial més adequada és el Bé de Rellevància Local, al qual aplica el mateix règim de tutela que a un BIC si bé amb abast territorial local.

Festes de Moros i Cristians

Festes de Moros i Cristians