Al llarg del mes de juliol, i per tercer any consecutiu, s’han représ les excavacions en el poblat fortificat medieval del Castellar d’Alcoi, les quals estan impulsades pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó. Els treballs d’aquest estiu s’han centrat a delimitar la muralla sud-est de l’antic Al-Qūy (nom en àrab de l’antic districte que correspon actualment amb la ciutat d’Alcoi), així com en la documentació i exhumació de diferents estades que s’adossen a ella.

Segons la informació facilitada, en els treballs d’aquest estiu destaca l’exhumació pràcticament de la totalitat de la muralla d’aquest hàbitat fortificat, d’uns cent metres de longitud, construïda a ‘cal y canto’. Adossat a ella s’ha constatat un segon contrafort de grans dimensions i idèntic al descobert en la campanya anterior, la funció de la qual era contenir la muralla i els distints departaments que a ella s’adossen en l’espai interior.

Respecte a les estades documentades, s’han trobat murs de maçoneria dels quals es conserven fins a quasi dos metres d’alçària en alguns d’ells. En el seu interior s’ha exhumat un aixovar domèstic del qual destaquen ceràmiques per a distints usos; com a olles, cassoles, cresols, fioles i plats decorats amb distintes tècniques que permeten datar les estades a finals del segle X; i sobretot durant la primera meitat del segle XI. Al setembre està previst iniciar l’estudi i la restauració d’aquestes troballes que passaran a engrossir els fons del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi
L’actuació arqueològica està autoritzada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i ha sigut finançada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi. Els treballs estan dirigits per l’arqueòleg Germán Pérez Botí, autor de diversos estudis sobre aquest jaciment, pel i professor del col·legi Carmelitas-La Presentación. L’equip que participa en la campanya està integrat per responsables del Museu; tres arqueòlegs, estudiants de grau i de màster de les universitats d’Alacant i València; així com joves voluntaris i exalumnes del col·legi. En una anterior fase d’excavacions realitzada durant el passat mes de maig, van participar diversos operaris de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis retirant la capa superficial de terres que ocultaven part de la muralla.

Muralla del Castellar

Per saber més del jaciment…

El castell andalusí del Castellar d’Alcoi