Alcoi vol ser una ciutat pensada per als infants i adolescents, i amb eixe objectiu ha treballat el govern aquesta legislatura. La creació del programa «Entendre al bebè», la posada en marxa d’un nou òrgan participatiu per als menors, Consell Local de la Infància i l’Adolescència (CLIA); i la candidatura a «Ciutat Amiga de la Infància» per la Unesco han sigut diferents accions que ja han vist la llum però, tots aquest elements, tenen un punt en comú que els aglutina i marca les accions a mig i llarg termini: un pla municipal creat per a donar resposta a aquesta important part de la ciutadania.

El Pla Municipal d’Infància i Adolescència 2018-2023 que es votarà el pròxim plenari municipal, divendres 27 de juliol, és un instrument, que recolzant-se en el marc de la legislació, estableix línies d’actuació transversals per al desenvolupament efectiu de tots els drets de la infància i per aconseguir-ho, involucra a totes les instàncies de l’administració i la societat necessàries.

Una part important del document és l’estudi-diagnòstic que posa de manifest que Alcoi disposa d’una notable i diversa xarxa d’infraestructures, equipaments, programes i recursos humans per atendre les necessitats dels alcoians menors d’edat. Necessitats de l’àmbit de la protecció social, de la salut, de l’educació, la cultura i el temps d’oci. L’estudi destaca també punts forts de la ciutat com una identitat pròpia, un teixit associatiu ampli i variat, un llegat social i cultural, patrimoni arquitectònic i recursos naturals. Un document que també pretén ser crític per a poder seguir avançant i millorant. El document destaca problemes com són el sobre ús de noves tecnologies, consum d’alcohol, hegemonia del vehicle privat que afecta al medi ambient, desigualtat de gènere, individualisme o valors neomaterialistes.
Aroa Mira, regidora de Polítiques Socials, posa en valor aquesta nova eina: «Aquesta setmana aprovem un document important, fruit de molta feina però que també és una gran satisfacció perquè és un pla de futur, un estudi que ens ajuda a dissenyar Alcoi pensant en millorar la vida d’una part importantíssima dels ciutadans, aquells que tenen menys de 18 anys i que són en total, més de10.000 alcoianes i alcoians. Ciutadans que es mereixen tindre veu i que les polítiques públiques els tinguen en compte».

A banda de la creació del CLIA que al 2018 ja ha realitzat diverses activitats, també s’ha constituït la Mesa de Coordinació Interna, produint-se diferents reunions. La candidatura per ser Ciutat Amiga de la Infància també està en marxa i s’espera un pronunciament al mes de novembre per part d’UNICEF.

«És de justícia reconèixer que s’ha treballat molt en aquest àmbit, de manera clara i decidida per a crear diferents mecanismes així com un pla que els aglutine i que perdure més enllà de qui governe. Apostar per els infants és apostar pel futur, ells són el futur i amb ells, hem de treballar per a fer d’Alcoi la ciutat que tots ens mereixem» conclou Mira.