Alcoi posarà en valor turístic i cultural una part de la muralla medieval situada entre la Verge Maria i la zona d’Alcassares, a la part històrica alcoiana. El projecte suposarà l’estabilització del mur, la neteja del barranc així com il·luminació i panells explicatius per a donar valor turístic a la muralla on estava situada una de les torres que tenia el mur defensiu de la vila alcoiana en el segle XIII.

L’Ajuntament d’Alcoi compta amb un projecte per a recuperar part de la muralla medieval situada en l’anomenada porta d’accés al camí vell de València. La intervenció que tindria un cost de 148.000 euros es realitzarà al centre històric de la ciutat, entre el carrer Verge Maria i Alcassares.

Els restes de l’emmurallament d’Alcoi es troben dispersos pel centre històric de la ciutat i corresponen al segle XIII. En aquells moments, Alcoi estava envoltada per més de 12 torres que unien les muralles. Amb aquesta iniciativa es pretén consolidar i recuperar les restes d’una de les torres que estava situada en aquest punt, part de la muralla i la porta per la qual s’accedia del camí vell de València. La iniciativa a més d’endreçar l’àrea, consolidar el mur, posarà llum i informació turística a les restes recuperades en aquest punt.

La regidora de patrimoni, Lorena Zamorana, destaca la importància de recuperar la nostra història i avançar en la millora del nucli històric, declarat Bé d’Interés Cultural: «És curiós que encara que Alcoi celebre unes festes que reivindiquen fets situats a l’època medieval, en molts aspectes culturals o històrics ha viscut d’esquena a aquesta part de la nostra història, molt més treballada en el que respecte a la recuperació de restes per altres municipis. Recuperar aquesta part de la muralla que ens recorda els límits de la ciutat en el segle XIII són un pas més per tindre una ciutat que mostra orgullosa el seu passat pensant projectant-se en el futur».

Restes de l’antiga Porta de València