La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través de la Direcció General de Prevenció d’Incendis, ha recordat a la ciutadania que no es deu d’usar barbacoes portàtils en les zones forestals de la Comunitat davant la prohibició d’encendre foc. Tot i això, malgrat que en diferents superfícies comercials s’oferixen com a articles vàlids per al seu ús en la muntanya.

La directora general de Prevenció d’Incendis, Dèlia Álvarez, ha subratllat que «hem de tindre absolutament clar que, tant durant el període estival com fora d’ell, encendre una barbacoa en meitat del camp és tota una temeritat que podria derivar en un incendi forestal amb terribles conseqüències». Per això des de la conselleria es proposa com a alternativa la preparació de menús de menjar fred, compostos per plats cuinats a casa o elaborats ‘in situ’ i que arriben al camp en portaviandes i neveres, evitant els usuaris haver d’encendre un foc per a la preparació d’aliments que precisen de cocció.

Des de Medi Ambient s’ha fet insistència en esta recomanació durant el període estival, una temporada en la qual són molts els usuaris que aprofiten les vacances per a realitzar diferents activitats com senderisme o escalada en la muntanya i que sovint s’acompanyen de picnics a l’aire lliure. No obstant això, Álvarez ha incidit en que «cal parar atenció amb estos menjars en el camp, ja que durant l’estiu el risc d’incendis s’incrementa i si els excursionistes no tenen precaucions, és possible iniciar un foc. De fet, tal com indiquen les dades del Sistema d’Informació Forestal el 72% d’estos incidents es deuen a factors humans».

D’esta manera, esta «barbacoa freda» pot estar composta per una gran varietat de combinacions sense la necessitat de posar en perill la seguretat de les zones forestals. Sumat a este suggeriment, des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis es proposa una altra sèrie de recomanacions amb la finalitat de que els menjars en el camp siguen totalment segurs. No encendre foc, apagar bé les puntes de cigarret, mai tirar-les a terra; i tirar sempre els rebutjos en els contenidors corresponents, són algunes senzilles actuacions que ajuden a protegir les zones forestals de la Comunitat, la seua fauna, la seua flora, i a tota la ciutadania.

Una intervenció ràpida pot evitar un gran incendi i els primers minuts són fonamentals per a impedir que es propague i atallar-lo com més prompte millor. Per tant, si es produïx un incendi o hi ha algun indici d’inici del foc, per favor cride al 112.

Informe’s del nivell de preemergència d’incendis forestals en www.112cv.com